Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nytt fältexperiment om väljarbeteende i Election Law Journal

Svartvitt foto på Annika Fredén. Foto.

Annika Fredén har tillsammans med Peter Esaiasson, Göteborgs universitet och Jan Teorell, Stockholms universitet en ny publikation ute i den amerikanska tidskriften Election Law Journal.

Studien är ett fältexperiment i nära samarbete med Valmyndigheten och visar att vallokalens utformning – med möjlighet att ta valsedlar bakom en skärm eller inte – betyder mycket för hur väljare uppfattar valhemligheten. Deltagare rekryterades på plats vid Stockholms kulturhus och fick sedan delta i ett val som liknade ett vanligt val. Vi ställde upp vallokalen på tre olika sätt och väljaren fick rösta i ett av dessa arrangemang. Både enkätsvar med kryssfrågor och fritextsvar analyseras i studien. 

Titel: Details Matter. Secluded Areas and Voting Secrecy with French Ballots. 

Tidskrift: Election Law Journal  
https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/elj.2022.0011

Författare: Peter Esaiasson, University of Gothenburg, Annika Fredén, Lund University, and Jan Teorell, Stockholm University. 

Green open access at LUB:
https://portal.research.lu.se/en/publications/details-matter-secluded-areas-and-voting-secrecy-with-french-ball

Annika Fredéns personliga sida