Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Freds- och konfliktvetenskap

Välkommen till Freds- och konfliktvetenskaps egna sidor inom statsvetenskapliga institutionens webbplats. På dessa sidor hittar du översiktlig information om ämnet Freds- och konfliktvetenskap.
Freds- och konfliktvetenskap är ett flervetenskapligt ämne som söker olika perspektiv på krig, konflikthantering och fredsbyggande.

I Lund finns ämnet på Statsvetenskapliga institutionen och därför hittar du numera denna information på Statsvetenskapliga institutionens webbplats.
  • Till dig som redan är student inom ämnet på statsvetenskapliga institutionen: Hitta information som gäller dig och alla studenter på institutionens allmänna sidor för Studieinformation. Du kan också klicka på "Nuvarande student" för att komma till dessa sidor.
  • Information om varje enskild kurs i ämnet Freds- och konfliktvetenskap hittar du i huvudmenyn under Utbildning eller genom att leta upp kursen i länkarna nedan.
     

Introduktion av ämnet Freds- och konfliktvetenskap

Forskar- och lärarlaget består av statsvetare, historiker, folkrättsjurister, socialantropologer, underrättelseanalytiker och ekonomisk historiker.

Konflikters ursprung och förlopp analyseras ingående och ställs i relation till moderna krig som ofta handlar om identitetskonflikter och om hur stater skall organiseras. Demokratiseringsprocesser kan exempelvis leda till ökade konflikter och instabilitet.

Etnicitet, genus och religion spelar ofta en viktig roll i konfliktutvecklingen. En viktig fråga är hur det internationella samfundet skall agera vid humanitära katastrofer? Internationella normer som mänskliga rättigheter och folkrätten, har på senare tid fått större genomslag i konflikthantering.

Utbildning i Freds- och konfliktvetenskap

Kurserna i freds- och konfliktvetenskap vänder sig till studenter som söker flervetenskapliga perspektiv på krig, konflikthantering och fredsbyggande. Till exempel ges kurser kring identitetens roll i konflikt, miljö och konflikt, och orsaker till konflikt och politiskt våld såsom terrorism. Konfliktlösning diskuteras ingående med utgångspunkt i diplomati, förhandling och medling. Också olika typer av konfliktförebyggande åtgärder, demokratiserings- och försoningsprocesser studeras.

Kandidatprogram och allmänna kurser ges för närvarande upp till 90 högskolepoäng och kan utgöra huvudområde i kandidatexamen.

Kurser

Program

 

Läs mer om utbildning i Freds- och konfliktvetenskap.

 

Forskning i Freds- och konfliktvetenskap

Forskning i freds- och konfliktvetenskap är flervetenskaplig med en rad ämnen representerade såsom statsvetenskap, folkrätt, underrättelseanalys, historia, socialantropologi och ekonomisk historia.

Läs mer.

 

Medarbetare

Personal knutna till ämnet Freds- och konfliktvetenskap.

Sidansvarig:

Kontakt

Ämnesföreståndare
Lisa Strömbom
Tel: 046-222 45 53
Email: lisa [dot] strombom [at] svet [dot] lu [dot] se

Studievägledare
Daniel Alfons / Tel: 046-222 89 50 
Mats Janér / Tel: 046-222 80 48
Email: studievagledare [at] svet [dot] lu [dot] se

Utbildningsadministratör
Margareth Andersson
Tel: 046-222 82 05
Email: expeditionen [at] svet [dot] lu [dot] se
 

Statsvetenskapliga institutionen
Lunds universitet
Box 52, 221 00 LUND
Telefon: 046-222 00 00 (växel)

Samhällsvetenskapliga fakulteten