Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Freds- och konfliktvetenskap

Välkommen till Freds- och konfliktvetenskaps egna sidor inom statsvetenskapliga institutionens webbplats. På dessa sidor hittar du översiktlig information om ämnet Freds- och konfliktvetenskap.

Freds- och konfliktvetenskap är ett flervetenskapligt ämne som söker olika perspektiv på krig, konflikthantering och fredsbyggande.

I Lund finns ämnet på Statsvetenskapliga institutionen och därför hittar du numera denna information på Statsvetenskapliga institutionens webbplats.

  • Till dig som redan är student inom ämnet på statsvetenskapliga institutionen: Hitta information som gäller dig och alla studenter på institutionens allmänna sidor för Studieinformation. Du kan också klicka på "Nuvarande student" för att komma till dessa sidor.
  • Information om varje enskild kurs i ämnet freds- och konfliktvetenskap hittar du i huvudmenyn under Utbildning eller genom att leta upp kursen i länkarna nedan.

Introduktion av ämnet Freds- och konfliktvetenskap

Forskar- och lärarlaget består av statsvetare, historiker, folkrättsjurister, socialantropologer, underrättelseanalytiker och ekonomisk historiker.

Konflikters ursprung och förlopp analyseras ingående och ställs i relation till moderna krig som ofta handlar om identitetskonflikter och om hur stater skall organiseras. Demokratiseringsprocesser kan exempelvis leda till ökade konflikter och instabilitet.

Etnicitet, genus och religion spelar ofta en viktig roll i konfliktutvecklingen. En viktig fråga är hur det internationella samfundet skall agera vid humanitära katastrofer? Internationella normer som mänskliga rättigheter och folkrätten, har på senare tid fått större genomslag i konflikthantering.

Utbildning i Freds- och konfliktvetenskap

Kurserna i freds- och konfliktvetenskap vänder sig till studenter som söker flervetenskapliga perspektiv på krig, konflikthantering och fredsbyggande. Till exempel ges kurser kring identitetens roll i konflikt, miljö och konflikt, och orsaker till konflikt och politiskt våld såsom terrorism. Konfliktlösning diskuteras ingående med utgångspunkt i diplomati, förhandling och medling. Också olika typer av konfliktförebyggande åtgärder, demokratiserings- och försoningsprocesser studeras.

Kandidatprogram och allmänna kurser ges för närvarande upp till 90 högskolepoäng och kan utgöra huvudområde i kandidatexamen.

Kurser

Program

 

Läs mer om utbildning i freds- och konfliktvetenskap

Forskning i Freds- och konfliktvetenskap

Forskning i freds- och konfliktvetenskap är flervetenskaplig med en rad ämnen representerade såsom statsvetenskap, folkrätt, underrättelseanalys, historia, socialantropologi och ekonomisk historia.

Läs mer om vår forskning

Medarbetare

Personal knutna till ämnet freds- och konfliktvetenskap

Kontakt

Ämnesföreståndare

Roxanna Sjöstedt
Telefon: 046-222 46 01
E-post: roxanna [dot] sjostedt [at] svet [dot] lu [dot] se 

Studievägledare

Daniel Alfons, rum: 232
Telefontid: Torsdagar 10-12 
Telefon: 046-222 89 50

Mats Janér, rum: 233
Telefontid: Tisdagar och torsdagar 10-12
Telefon: 046-222 80 48

Lidija Lindoff, rum: 133
Telefontider: Tisdagar och onsdagar kl.10.00 - 11.45
Telefon: 046-222 89 38

E-post: 
studievagledare [at] svet [dot] lu [dot] se

Studieadministratör

Jessica Blom Larsson
Telefon: 046-222 82 05
E-post: expeditionen [at] svet [dot] lu [dot] se

Uppsamlingstentor i augusti

Uppsamlingstentor för samtliga delkurser på FKV från läsåret kommer att läggas upp 16 augusti, med inlämning 20 augusti. För att få tillgång till tentorna måste anmälan via mail till Roxanna Sjöstedt ske senast den 9/8 kl 12.00.

Uppsatsseminarium i augusti

Vi erbjuder ett uppsatsseminarium för kandidatuppsatser den 23 augusti via zoom. Uppsatserna mailas till Roxanna Sjöstedt senast den 16/8 kl 12.