Ansöka om att bli doktorand
På den här sidan kan du läsa om behörighet och antagning, urvalskriterier för doktorandtjänster, regler för licentiatstudier, finansiering samt ansökningsinformation (både för ordinarie antagning och för antagning vid annan tidpunkt än den ordinarie).
Behörighet och antagning
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som:
- avlagt examen på avancerad nivå,
- fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 på avancerad nivå, eller
- på annat sätt förvärvat motsvarande kunskaper.
Doktoranden skall förutom den allmänna behörigheten för forskarutbildning ha minst 30 högskolepoäng inom huvudområdet statsvetenskap på avancerad nivå eller förvärvat motsvarande kunskaper inom eller utom landet. Doktoranden skall också ha genomfört självständiga arbeten om minst 15 högskolepoäng på avancerad nivå.
Urvalskriterier för doktorandtjänster
Grunden för urval bland behöriga sökande är den sökandes meriter. Det är väldigt hög konkurrens om doktorandanställningarna. Avgörande urvalskriterium är graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen och uppnå kunskapsmålen. Särskilt avseende fästs vid den sökandes lämplighet för statsvetenskapligt forskningsarbete.
Regler för licentiatstudier
Samma regler gäller för licentiatstuderande som för studerande till doktorsexamen. Den som antagits till licentiatstudier måste genomgå ny antagning för att fortsätta till doktorsexamen.
Finansiering
Till utbildning på forskarnivå som leder till doktorsexamen antas sökande som anställs som doktorand. Endast i undantagsfall godkänns annan finansiering. För varje forskarstuderande måste det finnas en finansieringsplan som avser hela den beräknade studietiden.
Ansökningsinformation
Ordinarie antagning
De år antagning sker gäller normalt följande:
- Utlysning sker här på institutionens webbplats, vanligtvis i december.
- Ansökan skall vara inlämnad till Statsvetenskapliga institutionen till det datum som specificeras i utlysningen, vanligtvis tidigt i februari.
- Intervjuer med en tätgrupp sker i slutet av mars.
- Beslut om antagning fattas senast under april månad av en antagningskommitté.
- Tillträdesdag är 1 september.
Antagning vid annan tidpunkt än den ordinarie
Det förekommer att institutionen tillförs medel (till exempel via projekt) för att anställa doktorander utanför den ordinarie antagningsomgången. Information om detta annonseras i förekommande fall på denna sida:
Kontakta studierektor för forskarutbildningen
Du kan också vända dig direkt till studierektor för forskarutbildningen för mer information.
Kontakt
Studierektor för forskarutbildning
Sara Kalm
E-post: sara [dot] kalm [at] svet [dot] lu [dot] se (sara[dot]kalm[at]svet[dot]lu[dot]se)
Telefon: +46 46 222 01 58