Freds- och konfliktvetenskap: Fortsättningskurs
FKVA23 – Fortsättningskurs i Freds- och konfliktvetenskap (30 högskolepoäng). Kursen läses på plats i Lund.
För uppdaterad information om vilka kurser som går just den termin som du är intresserad av, se: Fristående kurser | Statsvetenskapliga institutionen (lu.se)
Kursens delkurser
Delkurs 1: Konfliktmönster i omvandling (7,5 hp)
Delkursens syfte är att ge en grundläggande orientering gällande utvecklingen av konfliktmönster efter kalla krigets slut, och den teoretiska utvecklingen gällande säkerhet, fred och konflikt. I kursen behandlas tre centrala begrepp inom freds- och konfliktvetenskap: fred, konflikt och säkerhet i relation till dagens internationaliserade konfliktmönster.
Säkerhetsbegreppets utveckling över tid introduceras och relateras till olika empiriska kontexter. Kursen problematiserar också konfliktbegreppet och tillämpar olika teoretiseringar av konflikt på samtida konflikter. Samtida nationella och internationella konfliktmönster behandlas och relateras till relevanta pågående globala processer och trender såsom miljösäkerhet, nya teknologier och ickevåldsamma uppror.
Slutligen introduceras och diskuteras fredskonceptet från olika perspektiv och i relation till samtida processer för försoning, konfliktlösning och fredsbyggande.
Delkurs 2: Demokrati, statsbyggande och fredsbyggande (7,5 hp)
Delkursen behandlar frågan om hur demokratiseringsprocesser och statsbyggnadsprocesser relateras till långsiktigt fredsbyggande. Möjligheterna för långsiktigt fredsbyggande, alternativt riskerna för uppblossande konflikter, är ofta direkt relaterade till politiska, sociala och ekonomiska omvandlingsförlopp. Dessa sammanlänkade processer diskuteras och analyseras i termer av såväl strukturella och institutionella aspekter som den roll som externa och interna aktörer spelar. Både historiska och dagsaktuella exempel behandlas.
Frågeställningar som berörs är:
- Vad består det långsiktiga fredsbyggandet av?
- Hur förhåller sig ekonomisk tillväxt och social jämlikhet till fredsbyggande?
- Hur ser relationen mellan demokratisering och långsiktig konflikthantering ut?
- Vilken roll spelar externa aktörer i dessa processer.
Dessa frågor behandlas utifrån teoretiska och policy-orienterade perspektiv.
Delkurs 3: Miljö, fred och konflikt (7,5 hp)
Delkursen behandlar naturresursers och miljöns betydelse för fred och konflikt. Kampen om naturresurser är en vanlig orsak till konflikt och påverkar en stor andel av världens konflikter. Världen upplever i en allt ökande takt, effekterna av miljö- och klimatförändringar, såsom påverkan av stigande temperaturer, vattenbrist, förändringar i väderförhållanden, och en förlust av biologisk mångfald. Dessa förändringar är i sin tur sammanbundna med samtliga aspekter av mänskligt liv; de påverkar migrationsrörelser, hälsa, och människors försörjningsmöjligheter och utgör en särskild utmaning för konfliktdrabbade samhällen. På så sätt får miljöfrågor betydelse både för att förstå orsakerna till konflikter, men de för också med sig möjligheter till att bygga fred.
Den här kursen utforskar förhållandet mellan miljö och konfliktdynamik, fredsbyggande, samt sociala och ekonomiska faktorer, genom relevanta teorier, exempel, och fallstudier.
Frågeställningar som berörs är:
- Hur påverkas konflikter av miljöaspekter, och hur påverkar konflikter miljön?
- Vilken roll kan miljöfrågor spela för fredsbyggande?
- Hur kommer klimatförändringarna påverka konflikter och fredsbyggande?
Den här kursen engagerar studenterna att lära från och bidra till forskningsfältet genom att reflektera kring effekterna av miljöproblem och klimatförändringar i relation till att uppnå hållbar fred.
Delkurs 4: Uppsats och metod (7,5 hp)
I delkursen genomför studenterna två och två ett uppsatsarbete där de tillsammans får utveckla förmågan att självständigt behandla några problemställningar inom freds- och konfliktvetenskap och tillämpa metod. Detta innebär att studenterna skriftligt och muntligt redovisar en uppsats samt aktivt deltar i granskningen av andra studenters uppsatsarbeten. Uppsatsämne väljs i samråd med handledare.
Undervisningen består av introduktionsföreläsning om metod, plan- och uppsatsseminarier, utbildning i datorstödd informationssökning och handledning. Handledningstiden är begränsad till den termin studenten först registrerades på kursen. Undantag kan göras om särskilda skäl föreligger.
Litteratur: alla delkurser (pdf, nytt fönster)
Kursplan: alla delkurser (pdf, nytt fönster)