Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Pufendorf-professuren

Torsten och Ragnar Söderbergs stiftelsers professur till minnet av Samuel Pufendorf (Pufendorf-professuren).

Om Pufendorf-professuren 

Samuel Pufendorf (16321694) var en tysk jurist och teolog, sedermera professor vid Lunds universitet. Han är mest känd för sina idéer om folkrätt och naturrätt. Donationen på 20 miljoner kronor till Lunds universitet gjordes år 2002, gemensamt av Torsten Söderbergs Stiftelse och Ragnar Söderbergs stiftelse, till en professur där innehavaren ska ”verka i Pufendorfs anda och sträva efter en fredlig ordning”. Professuren kan innehas av en professor vid Lunds universitet inom de områden som representerades av Samuel Pufendorf – främst rättsvetenskap, ekonomi och politik. Professuren innehas för en period om högst fyra år

Torsten Söderbergs Stiftelse 

Torsten Söderbergs Stiftelse har till ändamål att främja vetenskaplig forskning och vetenskaplig undervisnings- eller studieverksamhet av landsgagnelig innebörd varvid företrädesvis de ekonomiska, medicinska och rättsvetenskapliga områdena skall komma ifråga.

Läs mer på Torsten Söderbergs Stiftelses webbplats

Ragnar Söderbergs stiftelse 

Ragnar Söderbergs stiftelse är en privat forskningsfinansiär som stödjer forskning företrädesvis inom medicin, ekonomi och rättsvetenskap. 

Läs mer på Ragnar Söderbergs stiftelses webbplats

Nuvarande innehavare:

Tidigare innehavare: 

  • Karin Aggestam (2016–2020)
  • Gregor Noll (2012–2016)
  • Håkan Hydén (2008–2011)
  • Kjell Åke Modéer (2005–2007)
  • Aleksander Peczenik (2003–2004)

Läs mer om Pufendorf-professuren på torstensoderbergsstiftelse.se