Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Olika vägar mot examen

För många handlar högre studier om att läsa mot examen och förbereda sig för ett kommande yrkesliv och karriär. På denna sida visar studievägledaren exempel på olika studievägar som du kan ta för att nå en examen.

En hand håller fram ett examensdiplom. Foto.
Examensbevis. Fotograf: Kennet Ruona

Att läsa mot examen hos oss

Vid statsvetenskapliga institutionen kan du läsa mot en generell filosofie kandidat-, magister- och masterexamen i huvudområdet statsvetenskap. Du kan i huvudområdet freds- och konfliktvetenskap och underrättelseanalys läsa mot en filosofie kandidatexamen.

Din egen kunskapstrappa

Grundläggande för en generell kandidatexamen är att du läser tre terminer inom huvudområdet, 1-90 hp. 

Begreppet progression kan du se som din egen kunskapstrappa inom huvudområdet. För att få ta nästa steg måste du slutföra det föregående steget och visa (eller styrka) att du har de förkunskaper som krävs för att gå till nästa nivå.

Progressionen mot examen inom huvudområdet statsvetenskap, freds- och konfliktvetenskap och underrättelseanalys utgörs av tre kurser eller tre nivåer:

  • Grundkurs 1-30 hp,
  • fortsättningskurs 31-60 hp
  • och en avslutande kandidatkurs 61-90 hp. 

Valfria poäng inom din examen

Tre terminer 1-90 hp ska alltså utgöras av ett huvudområde. Resterande terminer inom din kandidatexamen är faktiskt helt valbara.

Du har en stor frihet att läsa kurser efter ditt eget intresse som kan bredda och komplettera dina studier inom huvudområdet. Det finns stor möjlighet att välja bland universitetens och högskolornas stora utbud.

Vi brukar råda studenter att försöka få variation i sina studier och gärna läsa något utanför den samhällsvetenskapliga fakulteten för att få en bredd i utbildningen om det finns studier som intresserar dem där.

Det är viktigt att veta att för att kursen ska kunna ingå i en examen, får din valbara kurs inte överlappa/motsvara kurser som du redan har läst. Men annars är det fritt fram att välja även andra samhällsvetenskapliga ämnen om det är det du är intresserad av och tror att du kan ha nytta av i ditt arbetsliv.

Huvudområdet

Kontakta studievägledningen

Vi uppskattar om du skickar dina frågor till vår gemensamma e-postadress nedan så ska vi svara så fort vi har möjlighet.

E-post: studievagledare [at] svet [dot] lu [dot] se

Studievägledning och telefonkontakt

Du hittar oss studievägledare på statsvetenskapliga institutionen (Eden) på andra våningen bredvid expeditionen.
 
Bokning av samtal via TimeEdit.

Om du bokar samtal <på plats> i TimeEdit så hittar du rumsnummer nedan.

Mats Janér
Eden rum: 233
Telefon: 046-222 80 48

Lidija Lindoff
Eden rum: 231 B
Telefon: 046-222 89 38

Daniel Alfons
Eden rum: 232
Telefon: 046-222 89 50


För hjälp med registrering eller omregistrering, studieintyg, tentaresultat.

Vänligen kontakta Jessica Blom Larsson i expeditionen:
E-post: expedition [at] svet [dot] lu [dot] se