Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versionerna av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Policyprocesser - aktörer, drivkrafter och konsekvenser

Avancerad kurs. 15 hp. Statsvetenskap. Vårtermin. (Hösttermin på engelska).

STVN10- Policyprocesser - aktörer, drivkrafter och konsekvenser (15 högskolepoäng)

Höstterminens kurs presenteras på vår engelska webbplats

Kursen handlar om hur offentlig politik kommer till. En centralt inslag är att visa att policyprocessen i många avseenden skiljer sig åt mellan olika typer av policyområden.

Kursens teoretiska inslag tar fasta på samspelet mellan förhållanden på tre olika analysnivåer: normer, institutioner och aktörer. Å ena sidan uppmärksammas aktörernas beslutsfattande, styrningsförsök och ambitioner att utöva inflytande. Å andra sidan uppmärksammas hur normer och institutioner såväl begränsar som möjliggör aktörernas agerande.

Två analytiska problem betonas särskilt i kursen:

1. Hur kan styrning ske inom offentlig politik? Här uppmärksammas olika beslutsmodeller och styrningsinstrument.
  2. Hur kan demokrati och makt utövas?

Båda dessa perspektiv förutsätter insikter i skilda metodologiska utgångspunkter. I kursen behandlas således olika vetenskapsteoretiska utgångspunkter och tillvägagångssätt i forskningen om policyprocesser.

Kursens empiriska och mer praktiskt orienterade innehåll baseras på ett antal fallstudier. I dessa behandlas policyprocesser på skilda politikområden, t ex utrikespolitik, infrastrukturprojekt, välfärdsreformer osv. Vidare uppmärksammas under kursen det informella inslaget i policyprocesser, bl a genom att beslutsfattare bjuds in som gästföreläsare.