Fortsatt akademisk frihet ledstjärna för ny ledarduo

Lisa Strömbom och Björn Badersten står utanför Statsvetenskapliga institutionens entre till Eden. Vid årsskiftet tillträder Björn Badersten och Lisa Strömbom som prefekt och biträdande prefekt vid Statsvetenskapliga institutionen. De båda valdes enhälligt av personalen i mitten av oktober, ett val som hålls vart tredje år. Björn Badersten kommer från posten som biträdande prefekt och Lisa Strömbom från uppdraget som föreståndare för Freds- och konfliktvetenskap.

Ny bok av Jens Bartelson: War in International Thought

Porträttbild av Jens Bartelson War in International Thought analyserar hur konceptet krig har använts i olika sammanhang från sextonhundratalet till det sena artonhundratalet. Jens Bartelson, professor vid Statsvetenskapliga institutionen, undersöker underliggande och ofta outtalade antaganden om krigets egenskaper, och hur dessa formar vår förståelse av den moderna politiska verkligheten och krigets roll i den.

Ny artikel om kritiskt tänkande på forskarutbildningen

Magdalena Bexell och Sara Kalm har samförfattat artikeln "Kritiskt tänkande i forskarutbildningen – handledares röster om ett betydelsefullt examensmål,” som publicerats i tidskriften Högre utbildning.

Ny bok av Aggestam & Towns om genus, diplomati och förhandling

Karin Aggestam och Ann Towns har redigerat boken Gendering Diplomacy and International Negotiation (Palgrave).

"Felaktiga fakta sprids om institutionens policy"

"Folk har blivit felinformerade om hur den akademiska friheten ser ut på Lunds universitet." Pernilla West och Carl Granklint Rask, studentrepresentanter i institutionsstyrelsen om kurslitteraturdebatten.

Målsättningen är ett verktyg för reflektion - inte en tvångströja

Tomas Bergström, prefekt på Statsvetenskapliga institutionen, förklarar tumregeln om 40-60 procent i fördelningen mellan könen på författare i kurslitteraturlistorna. "Ett av många verktyg för att medvetandegöra institutionens medarbetare och studenter i jämställdhetsfrågor."

Ny artikel om kvinnliga soldaters dialogarbete i fredsbevarande styrkor

Annika Bergman Rosamond och Annika Kronsell fokuserar i sin artikel "Cosmopolitan militaries and dialogic peacekeeping: Danish and Swedish women soldiers in Afghanistan" på svenska och danska kvinnor i fredsbevarande styrkor i Afghanistan.

Lärarna svarar: Riktlinjen om könsfördelning styr inte kursinnehåll

Lärarrepresentanterna i Statsvetenskapliga institutionens styrelse svarar på Benjamin Katzeff Silbersteins gästledare i SvD, i frågan om fördelningen av kvinnliga och manliga författare på kurslitteraturlistorna.

Jan Teorell i Studio Ett om debatten kring kurslitteraturen

- Målsättningen är att ha 40 procent kvinnliga författare på våra kurslitteraturlistor. Det är en målsättning, så det handlar inte om någon kvotering. Vi tillåter avvikelser, de förekommer hela tiden. De ska då motiveras. Jan Teorell, professor vid Statsvetenskapliga institutionen och lärarrepresentant i institutionens styrelse svarar på kritiken från Erik Ringmar om att lärarna inte själva kan lyfta ut en text ur litteraturlistorna.

Utbildningsinnehåll styrs inte av statliga påbud

Ann-Katrin Bäcklund, dekan, Samhällsvetenskapliga fakulteten och Jakob Gustavsson, studierektor Statsvetenskapliga institutionen svarar SvD:s ledarskribent Ivar Arpi.