Strömbom om fredsprocesser

Lisa Strömbom har nyligen publicerat artikeln ”Exploring analytical avenues for agonistic peace” i tidskriften ”Journal of International Relations and Development”. Studien presenterar ett nytt analytiskt ramverk för hur fredsprocesser kan studeras och begreppsliggöras.

Ingesson vill uppmärksamma studenter på fördomar, gruppdynamik och vilseledning

Tony Ingesson har skrivit artikeln ”Anticipating the Zombie Apocalypse: Using Improbability to Teach Intelligence Analysis” som har publicerats i tidskriften ”International Journal of Intelligence and CounterIntelligence”.

Teorell om den demokratiska freden

Jan Teorell har tillsammans med Håvard Hegre och Michael Bernhard skrivit artikeln “Civil Society and the Democratic Peace”. Artikeln kommer att publiceras I nästa upplagda av tidskriften “Journal of Conflict Resolution”.

Mårten Lindberg har disputerat

Bild på Mårten Lindberg. Mårten Lindberg har försvarat sin avhandling ”Why Sweden suspended military service: The policy process, 1990 to 2009” idag den 7 juni kl 10.15 i Edens hörsal. Opponent var professor Kjell Engelbrekt, Försvarshögskolan.

Informationskapacitet och moderna stater

Augustín Goenaga, Johannes Lindvall och Jan Teorell har tillsammans med Thomas Brambor, tidigare verksam vid institutionen, skrivit artikeln ”The Lay of the Land: Information Capacity and the Modern State”. Artikeln har publicerats i tidskriften ”Comparative Political Studies”.

Grumlig vurm för geoengineering

En blå himmel med sol och några vita moln. Geoengineering, såsom koldioxidinfångning från atmosfären eller flygutsläpp av solreflekterande partiklar i atmosfären, har de senaste åren snabbklättrat på mångas listor över insatser som bäst bedöms kunna stävja klimatförändringarna. Enligt en ny avhandling i statsvetenskap har dock vurmen andra orsaker än en opartisk granskning av realismen i förslagen.

Skovgaard om fossila bränslesubventioner och klimatet

Jakob Skovgaard har, tillsammans med Harro van Asselt, skrivit artikeln “The Politics of Fossil Fuel Subsidies and Their Reform: Implications for Climate Change Mitigation”. Artikeln har publicerats i tidskriften "Wiley Interdisciplinary Reviews - Climate Change". I artikeln undersöks de klimatpolitiska konsekvenserna som uppkommer vid subventioner av fossila bränslen.

Kalm om naturalisering

Sara Kalm har författat artikeln ”Affective naturalisation: practices of citizenship conferment”, som nyligen har publicerats i tidskriften ”Alternatives: Global, Local, Political”.

Vandeleene om metaforer och basinkomst

Audrey Vandeleene och hennes medförfattare har publicerat artikeln "Framing the Basic Income: An Experimental Study of How Arguments and Metaphors Influence Individuals’ Opinion Formation”, som handlar om en studie om basinkomster.

Vilka styrmedel har EU-politiker i klimatfrågan?

EU-flaggor. Klimatfrågan är en av de frågor som väljarna anser viktigast i söndagens EU-val. På vilka sätt kan EU-politiken påverka klimatet? Läs intervju med statsvetaren Roger Hildingsson som forskar om politiska styrmedel i klimatpolitiken.