Statsvetare: Svensk demokrati levererar

En vallokal där en person står bakom ett skynke och röstar. Bredvid står ett bord med valsedlar. VALBEVAKNING: Sverigedemokraternas vågmästarroll i riksdagen har inte lett till kaos och ineffektivitet, vilket många förutspådde efter förra valet. Tvärtom har partierna anpassat sig och beslut fattas genom nya koalitioner och blocköverskridande samarbeten. Samtidigt finns andra orosmoln, enligt statsvetaren Johannes Lindvall som tagit tempen på den svenska demokratin.

Kristinsson om små stater

Thorsteinn Kristinsson är medförfattare till tre kapitel i den kommande boken ”Small States and Shelter Theory: Iceland’s External Affairs”.

Ny bok om statsbyggnad

Bild på de tre redaktörerna och bokomslaget En ny bok om statsbyggnad har nu släppts. Boken heter De-Centering State Making och redaktörerna är Jens Bartelson, Martin Hall och Jan Teorell.

Ny forskning om välfärdsstatens utveckling

Johannes Lindvall och David Rueda är författare till kapitlet ”Public Opinion, Party Politics, and the Welfare State” i boken ”Welfare Democracies and Party Politics—Explaining Electoral Dynamics in Times of Changing Welfare Capitalism”.

Ny statlig utredning om tillit

Niklas Altermark och Dalia Mukhtar-Landgren har författat ett bidrag till den statliga utredningen Tillitsdelegationen som presenterades för regeringen torsdagen den 14 juni.

Ny studie och webbplats: ”Omöjligt ta reda på vad riksdagspartierna tänker bestämma i Bryssel”

En svensk flagga och en EU-flagga framför riksdagshuset. VALBEVAKNING: Riksdagsvalet är också ett EU-val. På bordet i Bryssel ligger just nu en lång rad frågor som de partier som bildar regering ska besluta om i EU:s ministerråd. En ny studie från Lunds universitet visar att väljarna har ytterst små chanser att bilda sig en uppfattning om hur riksdagspartierna ställer sig till huvuddelen av dessa frågor. Idag presenteras en omfattande webbplats där riksdagspartierna åsikter, eller snarare brist på sådana, redovisas.

Klimatvandra med forskare och konstnärer

En stig slingrar sig vid ett vattendrag Den 17 juni anordnas den första i en serie klimatvandringar i Kristianstads vattenrike. Vandringen är ett samarbete mellan konstnärer och forskare. Klimatforskaren, Johannes Stripple, är en av arrangörerna.

Vandeleene om urvalsprocesser i kristider

Audrey Vandeleene har, tillsammans med Lieven De Winter, skrivit bokkapitlet ”The Curious Stability of Candidate Selection Methods in Belgium in Times of Crisis” i boken ”The Selection of Politicians in Times of Crisis”.

Sociala medier: Hårt debattklimat avskräcker unga

Två händer håller i en mobil VALBEVAKNING: Att öppet visa sina åsikter i sociala medier är svårt - det tycker till och med unga som är politiskt aktiva. Det visar en studie där 110 tonåringar och unga vuxna intervjuats. ”Det är ett demokratiskt problem att samtalet i sociala medier upplevs som så hårt och avskräckande” säger statsvetaren Malena Rosén Sundström.

Så blev Sverige en av världens mest stabila demokratier

En graf som visar valfusket under frihetstiden I år fyller svensk demokrati 100 år och rättvisa val ses som en självklarhet. Men hur utvecklades vår demokrati och hur blev vi av med valfusket? Jan Teorell har undersökt svenskt valfusk och dess bakomliggande orsaker - från 1719 till början av 1900-talet. Slutsats: byråkrater och politiska partier har störst möjligheter att påverka fusket.