Ny bok av Johan Matz

Boken ”Stalin’s Double-Edged Game: Soviet Bureaucracy and the Raoul Wallenberg case 1945-1952” ligger på ett bord. Johan Matz har publicerat boken ”Stalin’s Double-Edged Game: Soviet Bureaucracy and the Raoul Wallenberg case 1945-1952”. The Harvard Cold War Studies Book Series, Lexington Books, Rowman and Littlefield, 2020.

Bergman Rosamond om kändisars globala moderskap

Annika Bergman Rosamond har nyligen publicerat kapitlet ”Celebrity global motherhood: Maternal care and cosmopolitan obligation” i den redigerade boken ”Troubling Motherhood Maternality in Global Politics” (redaktörer: Lucy B. Hall, Anna L. Weissman, and Laura J. Shepherd), Oxford University Press, 2020.

Hildingsson om ekosocial integration på urban nivå

Roger Hildingsson har publicerat artikeln ”Sustainable Welfare in Swedish Cities: Challenges of Eco-Social Integration in Urban Sustainability Governance” i tidskriften ”Sustainability”. Artikeln handlar om ekosocial integration på urban nivå.

Brommesson och Bengtsson om staten som kommunikatör

Douglas Brommesson och Rikard Bengtsson har skrivit artikeln "Staten som kommunikatör - En panelstudie av effekterna av kampanjen Om krisen eller kriget kommer". Artikeln har publicerats i ”Kungl. Krigsvetenskapsakademiens Handlingar och tidskrift”.

Över 50 miljoner till ny forskning

Mynt i tre staplar med en växt ovanpå varje stapel. Statsvetenskapliga institutionen har under 2019 varit fortsatt framgångsrika i att få forskningsanslag. Forskningsprojekten sträcker sig över ett brett fält och är inom en mängd olika forskningsinriktningar. Några huvudteman som kan skönjas är miljöpolitik, kritisk förvaltningsforskning, utrikespolitisk analys och komparativ politik.

Skovgaard och Knaggård om politiska beslut för att minska koldioxidutsläpp

Jakob Skovgaard och Åsa Knaggård har skrivit artikeln “Mapping and clustering the adoption of carbon pricing policies: what polities price carbon and why?” tillsammans med Sofía Sacks Ferrari (SIPRI, tidigare vid Statsvetenskapliga institutionen, Lunds Universitet). Artikeln är publicerad i tidskriften Climate Policy och handlar om vilka länder, delstater och övernationella organisationer (som EU), som har infört koldioxidskatter och handel med utsläppsrätter, och vilka faktorer som varit avgörande för detta.

Trots satsningar på förnybart: Fossil energi subventioneras dubbelt så mycket

Bild på oljetankar 3000-6000 miljarder kronor. Så mycket subventioneras fossila bränslen globalt årligen. Förnybart får långt mindre än hälften. Jakob Skovgaard, statsvetare och expert på klimatskadliga subventioner, har koll på hur länder bör agera för att kunna dra ner på stödet till fossil energi.

Varför använder man olika retoriska grepp i demokratiska val efter inomstatlig konflikt?

Roxanna Sjöstedt undersöker tillsammans med Anders Themnér, Uppsala universitet, de retoriska strategier som används av så-kallade ’Warlord Democrats’, före detta krigsherrar som deltar i de demokratiska val som äger rum efter det att en inomstatlig konflikt tagit slut.

Bolkvadze om problemet med rättsligt oberoende i icke demokratier

Ketevan Bolkvadze har författat artikeln ”To Reform or to Retain? Politicians’ Incentives to Clean Up Corrupt Courts in Hybrid Regimes”. Artikeln har publicerats i tidskriften ”Comparative Political Studies”.

Borde invandrare få rösta?

Agustín Goenaga har författat artikeln “Defending popular sovereignty: discursive conflict in French and Swedish parliamentary debates on immigrant voting rights (1968-2017)”. Artikeln har publicerats i tidskriften “Citizenship Studies”.