Bäck om koalitionsöverenskommelser

Varför skriver partier som samarbetar i en koalitionsregering utförligt om vissa politiska frågor i sina koalitionsöverenskommelser, medan andra frågor knappt berörs? Hanna Bäck har, tillsammans med Heike Klüver, analyserat den frågan i en analys av över 200 koalitionsöverenskommelser i 24 Väst- och Östeuropeiska länder.

Vilken framtid finns det för primater?

Tobias Nielsen och Fariborz Zelli har tillsammans med fyra andra forskare skrivit artikeln” What future for primates? Conservation struggles in the forests of Cross River State, Nigeria”. Artikeln har publicerats i tidskriften ”Sustainability Science”.

Teorell om hur institutioner bör och kan mätas

Jan Teorell har skrivit kapitlet “Measuring Institutions: What We Do Not Know“ i boken “A Research Agenda for New Institutional Economics” (redaktörerna är C. Ménard och M. Shirley).

Hur krig och fred samverkar med rum

Ivan Gusic har författat artikeln ”The relational spatiality of the postwar condition: A study of the city of Mitrovica”, som har publicerats i Political Geography.

Ökad press på Sverige för att nå hållbarhetsmålen

En bild där de globala målen beskrivs i små färgglada rutor. Regeringen har utnämnt en Agenda 2030-delegation med uppdraget att främja och förankra det nationella arbetet med att nå FN:s hållbarhetsmål. Magdalena Bexell från Lunds universitet forskar på politiken kring Agenda 2030 och ser stora utmaningar i det nationella hållbarhetsarbetet.

Behöver du en plastpåse?

Tobias Dan Nielsen, Karl Holmberg och Johannes Stripple har skrivit artikeln ”Need a bag? A review of public policies on plastic carrier bags – Where, how and to what effect?”. Artikeln har publicerats i tidskriften Waste Management.

Auktoritära regimer och demokratiska regeringsformer

Jan Teorell och Staffan Lindberg har skrivit artikeln ”Beyond Democracy-Dictatorship Measures: A New Framework Capturing Executive Bases of Power, 1789-2016”. Artikeln har publicerats i tidskriften “Perspectives on Politics”.

Aggestam och Strömbom om fredsbyggande i Mellanöstern

Karin Aggestam och Lisa Strömbom har bidragit med kapitlet ”Peacebuilding in the Middle East” till Routledge Handbook on Middle East Security (red. A. Jägerskog, et al).

Bäck, Lindvall och Teorell om demokratin i Sverige

Hanna Bäck, Johannes Lindvall och Jan Teorell har, tillsammans med Carl Dahlström och Elin Naurin, skrivit artikeln ”Sweden’s Parliamentary Democracy at 100” i tidskriften Parliamentary Affairs.

Aggestam och Bergman Rosamond om politisering, genus och säkerhet

Karin Aggestam och Annika Bergman Rosamond har samförfattat artikeln ”Re-politicising the Gender-Security Nexus: Sweden’s Feminist Foreign Policy”. Artikeln är publicerad i ett specialnummer om politisering av säkerhet i tidskriften European Review of International Studies.