EU-ministern i Skåne

VALBEVAKNING: Sedan drygt ett år tillbaka åker EU- och handelsminister Ann Linde runt i landet i syfte att stärka delaktigheten, kunskapen och engagemanget kring EU-relaterade frågor på lokal och regional nivå.

Tolv minuter med FN:s säkerhetsråd

Bild på Karin Aggestam av Maria Strömvik FN:s säkerhetsråd är på besök i Skåne. Vår forskare Karin Aggestam kommer att tala inför säkerhetsrådet i samband med deras besök i Lund. Hon lyfter tre intellektuella som inspirerat genom att tänka nytt kring fredsdiplomati.

Två disputationer vid institutionen

Bild på Ulrika och Sandra, tagen av Jessica Björck Denna vecka bjuder på två disputationer. Det är Sandra Engstrand och Ulrika Waaranperä, doktorander vid Lunds universitet och Malmö universitet, som kommer att disputera med vars en avhandling.

Ny hedersdoktor: Expert på kvinnor i fredsprocesser

Sammansatt bild på Lunds domkyrka och Jacqui True Kvinnor i fredsprocesser är ett av de fält som Jacqui True, en av Lunds universitets nya hedersdoktorer, forskar inom.

Hur anpassar sig individer till grupper online?

Hanna Bäck har, tillsammans med Emma Bäck, Marie Gustafsson Sendén och Sverker Sikström, samförfattat artikeln ”From I to We: Group Formation and Linguistic Adaption in an Online Xenophobic Forum”, som nyligen publicerats i Journal of Social and Political Psychology.

Bäck – ny ordförande i Vetenskapsrådets beredningsgrupp

Bild på Hanna Bäck av Maria Strömvik Det finns systematiska studier som visar att kvinnor och män bedöms och behandlas olika inom akademin. Detta är något som Hanna Bäck vill motverka som nytillträdd ordförande för Vetenskapsrådets beredningsgrupp för statsvetenskap, freds- och konfliktforskning och medie- och kommunikationsvetenskap.

Styrning genom experiment

Vilka olika roller har kommuner haft vid styrning genom experiment, försöksverksamheter och urbana testlaboratorium (så kallad experimental governance)? Denna fråga diskuteras i en nyutkommen artikel av Annica Kronsell och Dalia Mukhtar-Landgren.

Korruption och mutor

Varför är vissa regeringar mer korrupta än andra? Varför tycks högt uppsatta beslutsfattare i vissa länder vara mer benägna att förskingra och ta emot mutor?

Hansen om uppfattningen kring kvinnors underrepresentation vid politiska uppdrag

Michael Hansen har, tillsammans med Kathleen Dolan från University of Wisconsin - Milwaukee, skrivit artikeln "Blaming Women or Blaming the System? Public Perceptions of Women’s Underrepresentation in Elected Office", som nyligen har publicerats i tidskriften "Political Research Quarterly".

Altermark om förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism

Niklas Altermark har tillsammans med Hampus Nilsson publicerat artikeln ”Crafting the ’Well-Rounded Citizen’: Empowerment and the Government of Counterradicalization” i tidskriften International Political Sociology.