Nytt pris lyfter fram bästa peer review

Annika Björkdahl 1800px. Peer review – kollegial fackgranskning av vetenskapliga publikationer innan de accepteras för publicering – kan vara en otacksam historia. Trots stor arbetsinsats utgår ingen ersättning och sällan något erkännande. Initiativtagare till ett nyinstiftat pris vill ändra på åtminstone det sistnämnda.

Brommesson om effekten på högskolepedagogisk utbildning

Douglas Brommesson är en av författarna till den nyligen publicerade artikeln "Teaching university teachers to become better teachers: the effects of pedagogical training courses at six Swedish universities”, i tidskriften Higher Education Research & Development.

Christer Jönsson med nya publikationer

Christer Jönsson har skrivit två bokkapitel. Först kapitlet är "Lessons for Democracy: Diplomacy to the Rescue?" i boken ”Democracy under Threat: A Crisis of Legitimacy?”. Det andra kapitlet är "Evolution in Knowlege and Norms" (medförfattare Leon Gordenker) i boken ”The Oxford Handbook on the United Nations” (andra upplagan).

Fabio Cristiano om digitala rättigheter och Palestina

Fabio Cristiano har skrivit kapitlet “Internet Access as Human Right: A Dystopian Critique from the Occupied Palestinian Territory" i den nyligen publicerade boken Human Rights as Battlefields.

Kinnvall om ontologisk säkerhet i EU

Catarina Kinnvall har, tillsammans med Ian Manners och Jennifer Mitzen, redigerat en specialutgåva för European Security på temat ”Ontological (In)Security in the European Union”.

Teorell om att mäta demokrati

Hur mäter man demokrati? Spelar det någon roll vilket demokratimått man använder? Kan man använda sig av politiska experter för att bedöma demokratinivåer, och vad är i så fall tillförlitligheten i den information dessa ger?

Bäck om hur kvinnliga och manliga ledamöter debatterar i olika parlament

Deltar kvinnliga ledamöter i mindre utsträckning än manliga i parlamentariska debatter och spelar det någon roll vilket politikområde som debatteras? Hanna Bäck och Marc Debus svarar på den frågan genom att analysera parlamentsledamöters tal i sju Europeiska länder.

Björkdahl om statsbyggnadsprocesser

Annika Björkdahl har författat artikeln ”Republika Srpska: Imaginary, performance and spatialization”, som är publicerad i Political Geography.

Kommunen i EU

Är svenska kommuner så djupt insyltade i EU:s politiska och juridiska strukturer att vi borde tänka på dem som EU-kommuner? Och vad innebär det för det kommunala handlingsutrymmet idag?

Ny bok om subventioner till fossila bränslen

Jakob Skovgaard redigerade och bidrog till boken "Fossil Fuel Subsidies and Their Reform" (Cambridge University Press). Boken ger en rad insikter om varför subventioner till fossila bränslen fortsätter trots samtycke mellan experter om fördelarna med reformer, upprepade internationella åtaganden för att eliminera dem och tappade ansträngningar från vissa länder att reformera dem.