Tomas Bergström lämnar över ett växande Eden

Tomas Bergström utanför institutionens huvudbyggnad Eden. Tomas Bergström slutar som prefekt efter nio år som chef, tolv år om åren som biträdande prefekt räknas in. Under hans tid som prefekt har institutionen växt med 50 procent, de externa anslagen tredubblats, internationaliseringen gått i rekordfart, engelska blivit institutionens arbetsspråk och Eden fått ny kostym. I hörnkontoret på fjärde våningen flödar ljuset in från två håll. Vi slår oss ner i sofforna för att prata om ett decennium av tillväxt.

Karin Aggestam och Ann Towns om kvinnor, diplomati och global politik

​​​​​​​Karin Aggestam, professor vid statsvetenskapliga institutionen, och Ann Towns, docent vid Göteborgs universitet har samförfattat "Diplomacy: A Gendered Institution” i boken Diplomacy in a Globalizing World (Oxford University Press).

Catarina Kinnvall och John Cash redaktörer för specialutgåva i Postcolonial Studies

Catarina Kinnvall, professor i statsvetenskap och politisk psykologi, är tillsammans med John Cash redaktör för en specialutgåva i Postcolonial Studies (vol. 20, issue 3, 2017) med titeln: ’Postcolonial Bordering and Ontological Insecurities’.

Douglas Brommesson om högskolepedagogiska meriter

Douglas Brommesson, docent vid Statsvetenskapliga institutionen, har samförfattat kapitlet "Högskolepedagogiska meriter. En valuta med svag kurs?” i antologin Universitetet AB (Daidalos, 2017).

Fortsatt akademisk frihet ledstjärna för ny ledarduo

Lisa Strömbom och Björn Badersten står utanför Statsvetenskapliga institutionens entre till Eden. Vid årsskiftet tillträder Björn Badersten och Lisa Strömbom som prefekt och biträdande prefekt vid Statsvetenskapliga institutionen. De båda valdes enhälligt av personalen i mitten av oktober, ett val som hålls vart tredje år. Björn Badersten kommer från posten som biträdande prefekt och Lisa Strömbom från uppdraget som föreståndare för Freds- och konfliktvetenskap.

Trumps erkännande av Jerusalem skapar inte ny intifada

"Vattnet är hett men det kokar inte." Den liknelsen använder Mellanösternkännaren Anders Persson, postdoc på Statsvetenskapliga institutionen, i Sydsvenskan gällande risken för ett nytt tredje palestinskt uppror som reaktion på Trumps erkännande av Jerusalem.

Ny bok av Jens Bartelson: War in International Thought

War in International Thought analyserar hur konceptet krig har använts i olika sammanhang från sextonhundratalet till det sena artonhundratalet. Jens Bartelson, professor vid Statsvetenskapliga institutionen, undersöker underliggande och ofta outtalade antaganden om krigets egenskaper, och hur dessa formar vår förståelse av den moderna politiska verkligheten och krigets roll i den.

Ny artikel om kritiskt tänkande på forskarutbildningen

Magdalena Bexell och Sara Kalm har samförfattat artikeln "Kritiskt tänkande i forskarutbildningen – handledares röster om ett betydelsefullt examensmål,” som publicerats i tidskriften Högre utbildning.

Ny bok av Aggestam & Towns om genus, diplomati och förhandling

Karin Aggestam och Ann Towns har redigerat boken Gendering Diplomacy and International Negotiation (Palgrave).

"Felaktiga fakta sprids om institutionens policy"

"Folk har blivit felinformerade om hur den akademiska friheten ser ut på Lunds universitet." Pernilla West och Carl Granklint Rask, studentrepresentanter i institutionsstyrelsen om kurslitteraturdebatten.