Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Statsvetenskap

– det vetenskapliga studiet av politik

På denna sida kan du hitta information om ämnet statsvetenskap, om den utbildning och forskning som bedrivs inom ämnet, samt information om de medarbetare som är knutna till ämnet.

Om ämnet statsvetenskap

Statsvetenskap handlar om att förstå hur samhället styrs – från lokala beslut till globala frågor. Det är det vetenskapliga studiet av politik, där du analyserar makt, demokrati, konflikt och samverkan. Du lär dig både att förstå politiska idéer och att granska hur politiska system faktiskt fungerar.

Politik i en föränderlig värld

I statsvetenskap studerar du hur politiska beslut fattas, hur makt utövas och hur politiska institutioner fungerar i praktiken. Du analyserar partier, val, organisationer, media och medborgarinflytande – både i Sverige och internationellt. Du lär dig också om hur politik påverkas av ekonomi, globalisering och nya styrformer. Men statsvetare intresserar sig också för det mer lokala och vardagliga, till exempel hur det kommer sig att människor röstade på ett visst sätt i kommunalvalet, varför det ibland är så svårt att genomföra politiska beslut i kommun och landsting, eller varför fler kvinnor är hemarbetande än män.

Utbildning i statsvetenskap – från idéer till analys

Du introduceras till forskningsprocessens grunder: hur problem formuleras, teorier utvecklas, metoder används och resultat analyseras. Ämnet innehåller även politisk filosofi där frågor om rättvisa, frihet och makt diskuteras – både historiskt och i dagens samhällsdebatt. Du tränar dig i att tänka självständigt, argumentera välgrundat och analysera komplexa politiska sammanhang.

Målet med utbildning i statsvetenskap är att utveckla studenters förmåga att förklara och analysera politiska företeelser. För att se våra många kurser och program i ämnet statsvetenskap besök gärna sidorna:

Karriär och vidare studier

Statsvetenskap ger dig en stabil samhällsvetenskaplig grund för arbete inom exempelvis utredning, analys, kommunikation eller policyutveckling. Många statsvetare arbetar inom myndigheter, organisationer, internationella institutioner, medier eller företag. Ämnet är också en utmärkt grund för vidare studier på avancerad nivå – i Lund eller utomlands.

Ett ledande forskningsämne

Statsvetenskapliga institutionen i Lund är en av Sveriges största forskningsmiljöer inom ämnet. Här bedrivs forskning inom allt från jämförande politik, miljöpolitik och genusforskning till europeisk integration, underrättelseanalys och politisk psykologi. Forskare samverkar i tematiska forskargrupper:

Grupperna anordnar seminarier, bjuder in gästföreläsare och driver gemensamma forskningsprojekt – ofta med extern finansiering. Som student möter du lärare som är aktiva forskare, vilket ger undervisningen både djup och aktualitet.

Statsvetenskapliga institutionen har ett flertal forskningsgrupper och pågående forskningsprojekt inom statsvetenskap.

Forskningsgrupper | Statsvetenskapliga institutionen

Ta del av institutionens pågående forskningsprojekt

Medarbetare

Personal knutna till ämnet statsvetenskap

Kontakt studierektor

Biträdande prefekt för utbildning på grund- och avancerad nivå 
Studierektor för grundutbildning
Rikard Bengtsson
Träffas enligt överenskommelse, rum 412.
Telefon: 046-222 89 30
E-post: rikard [dot] bengtsson [at] svet [dot] lu [dot] se (rikard[dot]bengtsson[at]svet[dot]lu[dot]se)