Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tre ämnen under samma tak

På denna sida kan du läsa om våra tre intressanta ämnen – Statsvetenskap, Freds- och konfliktvetenskap samt Underrättelseanalys.

Statsvetenskap

Vill du förstå hur politik verkligen fungerar – från lokal nivå till globala beslut? Statsvetenskap ger dig verktyg att analysera politiska händelser i en föränderlig värld. Du studerar hur makt utövas, hur beslut fattas och hur politiska system fungerar i praktiken. Ämnet kombinerar klassiska frågor om demokrati, konflikt och samverkan med aktuella teman som globalisering, styrning och samhällsförändring. Ämnet öppnar vägar till yrken som handläggare, analytiker, PR-konsult, journalist, diplomat eller projektledare – i Sverige, i EU eller globalt.

Freds- och konfliktvetenskap

Vad krävs för att bygga fred i en värld präglad av konflikt? Freds- och konfliktvetenskap ger dig verktyg att analysera allt från lokala oroligheter till globala kriser. Du studerar orsaker till konflikt, former för våld samt hur fred, försoning och säkerhet kan skapas och bevaras i samhällen i förändring. Ämnet är flervetenskapligt och kombinerar perspektiv från statsvetenskap, folkrätt, historia, antropologi och ekonomisk historia. Efter studier i freds- och konfliktvetenskap arbetar många med omvärldsanalys, diplomati, utvecklingsfrågor, bistånd eller säkerhet – inom till exempel FN, Sida, UD, EU-organ eller ideella organisationer.

Underrättelseanalys 

Är du intresserad av frågor som rör spionage och internationell säkerhet? Hur underrättelseverksamhet kan användas i arbetet mot grov organiserad brottslighet och främmande makts olagliga underrättelseinhämtning? Hur demokratiska stater organiserar sin kontroll av underrättelse- och säkerhetstjänsterna? Ämnet underrättelseanalys erbjuds från grundnivå till avancerad nivå. Kunskaper i underrättelseanalys är en efterfrågad kompetens inom bland annat departement och myndigheter.

Kontakta studievägledningen

Vi uppskattar om du skickar dina frågor till vår gemensamma e-postadress nedan, så svarar vi så fort vi har möjlighet.

E-post: studievagledare [at] svet [dot] lu [dot] se

Studievägledning och telefonkontakt

Du hittar oss studievägledare på statsvetenskapliga institutionen (Eden) på andra våningen bredvid expeditionen.

Via denna länk kommer du till TimeEdit där du kan boka samtal med oss.

Om du bokar samtal <på plats> i TimeEdit, hittar du rumsnummer nedan:

Mats Janér
Eden rum: 233
Telefon: 046-222 80 48

Lidija Lindoff
Eden rum: 231 B
Telefon: 046-222 89 38

Daniel Alfons
Eden rum: 232
Telefon: 046-222 89 50


Administrativ kontaktpunkt

Vi har en administrativ kontaktpunkt för hjälp med registrering eller omregistrering, studieintyg, tentaresultat. Kontaktpunkten är inte bemannad, men vi gör vårt bästa för att svara på e-post och telefonsamtal så snabbt som möjligt.

Telefon: 046-222 82 05
E-post: expedition [at] svet [dot] lu [dot] se (expedition[at]svet[dot]lu[dot]se)