Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tre ämnen under samma tak

På denna sida kan du läsa om våra tre intressanta ämnen – Statsvetenskap, Freds- och konfliktvetenskap samt Underrättelseanalys.

Bild på byggnaden Eden med ett träd framför. Foto.
Statsvetenskapliga institutionsbyggnaden Eden.

Statsvetenskap

Statsvetenskap är studiet av politik som söker svar på stora frågor som: Varför finns det krig? Hur kommer det sig att människor sluter sig samman i stater? men även söker svar på det mer lokala och vardagliga, till exempel hur det kommer sig att människor röstade på ett visst sätt i kommunalvalet.

Freds- och konfliktvetenskap

Freds- och konfliktvetenskap jämför konflikters ursprung och varför exempelvis demokratiseringsprocesser kan leda till ökade konflikter och instabilitet.

Underrättelseanalys 

Underrättelseanalys är beteckning på själva kunskapsproduktionen i ett underrättelsesystem som i olika former har kommit att spela en alltmer framträdande roll i internationella relationer, krishantering, affärsverksamhet och brottsbekämpning.