Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Valbar alternativkurs: Hur stater styrs

STVA23 – Statsvetenskap: Fortsättningskurs – Delkurs 2: Valbar alternativkurs. Kursen läses på plats i Lund.

Den andra delkursen utgörs av en valbar alternativkurs. Här är ett av dessa alternativ:

Hur stater styrs

Delkursen handlar om jämförelser mellan olika politiska system. Syftet är att bredda och fördjupa studenternas kunskaper i jämförande politik, framför allt när det gäller teorier och forskningsresultat beträffande de centrala politiska institutionernas ursprung och effekter i demokratiska stater. Några exempel på frågor som behandlas under kursens gång är: ”Vilken betydelse har valsystemet för den representativa demokratins funktionssätt?” ”Hur delegeras politisk makt i parlamentariska och presidentiella system?” ”Varför är minoritetsregeringar vanligare i vissa system än andra?” ”Varför är vissa länder federala?” ”Vilken betydelse har antalet vetospelare för möjligheten att genomföra politiska reformer?” 

För litteratur och kursplan se introduktionssidan för alla delkurser.