Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Forskarkurser och avhandling

På den här sidan kan du läsa om avhandlingsarbete, kursdel, introduktion och handledning samt seminarier.

Avhandlingsarbete

Avhandlingsarbetet omfattar 180 högskolepoäng (hp) och är kärnan i utbildningen. Tre formella hållpunkter hjälper dig genom de olika faserna:

  1. Planseminarium: Tidigt i arbetet presenterar du en plan för ditt forskningsprojekt.
  2. Mittseminarium: När ungefär hälften av tiden har gått hålls ett mittseminarium.
  3. Manuskonferens: Mot slutet diskuterar du ett nästan färdigt avhandlingsmanus med en mindre grupp forskare.

Avhandlingen kan antingen  ha formen av en monografi eller en sammanläggningsavhandling där olika delar (i formen av akademiska, gärna publicerade, papper) samlas i en "kappa".

Kursdel

Kursdelen omfattar totalt 60 hp:

  • Metodkurser: 30 hp
  • Läskurser och specialkurser: 30 hp

Kurserna väljs med tanke på avhandlingsarbetet och kan vara gemensamma eller individuella läskurser. Du kan också delta i forskarkurser utanför din närmiljö, både utomlands och vid andra svenska universitet. Institutionen betalar inte för dessa vistelser, så du måste söka stipendier eller liknande.

Introduktion och handledning

Under första terminen får varje doktorandkull stöd av ett introduktionsteam som håller regelbundna möten för att:

  • Underlätta insocialiseringen i institutionsmiljön
  • Hjälpa till att knyta kontakter med seniora forskare
  • Ge råd om den inledande forskarutbildningen
  • Tillhandahålla ett forum för att diskutera avhandlingsämnen

Handledare utses därefter av prefekten i samråd med studierektorn för forskarutbildningen. Efter ungefär ett år utses även en biträdande handledare. Huvudhandledaren och den biträdande handledaren hjälper dig att lotsa fram arbetet från idé till slutmanus. Varje doktorand ska ha en individuell studieplan för att strukturera och organisera studierna som skall uppdateras årligen. Studieplanen utarbetas av handledarna och doktoranden och undertecknas sedan av prefekten.

Seminarier

Institutionens forskare samlas regelbundet för att diskutera och kommentera varandras arbeten och lyssna på presentationer av inbjudna forskare. Det finns både allmänna seminarier och specialiserade seminarier för forskare med samma inriktning. Att delta i seminarier är obligatoriskt för doktorander.

Läs mer: