Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Karl Holmberg har framgångsrikt försvarat sin avhandling!

Karl Holmberg och opponent professor Alice Mah från University of Glasgow, foto.
Karl Holmberg och fakultetsopponent professor Alice Mah, University of Glasgow.

Karl Holmberg har framgångsrikt försvarat sin avhandling med titeln "Inbäddad engångsmässighet: En kulturell politisk ekonomi av plast". Gratulerar doktor Holmberg!

Fakultetsopponent: Professor Alice Mah, University of Glasgow

Handledare:
Stripple, Johannes, handledare
Skovgaard, Jakob, handledare
Hasselbalch, Jacob, handledare, Extern person

Mer information om avhandlingen finns i forskningsportalen

Sammanfattning

Plast präglar i stort sett allting i det moderna livet och bidrar till miljöförstöring och avfallsgenerering på global nivå. Denna avhandling undersöker hur plastavfall blev djupt inbäddat i Sveriges kulturella, politiska och ekonomiska strukturer. Med hjälp av ett ramverk baserat på kulturell politisk ekonomi (CPE) används tre perspektiv - hegemoni, inlåsningseffekter och praktiker - för att analysera framväxten av plastens engångsmässighet i Sverige under 1900-talet. Studien undersöker tre centrala platser för att visa hur plastens engångsmässighet blev förankrat: framväxten av självbetjäningsbutikerna, införandet av engångsförpackningar och expansionen av petrokemiska industrier. Den visar hur regelverk, tekniska framsteg och kulturella förändringar normaliserade en slit-och-släng-kultur. I slutet av 1960-talet kom följaktligen avfallshantering och återvinning att bli svaren på konsekvenserna av slit-och-släng-kulturen vilka inte utmanade dess underliggande logik.

Denna avhandling utvecklar CPE-forskningen genom att visa hur en kombination av perspektiven hegemoni, inlåsningseffekter och praktiker ger ett strukturellt ramverk för att analysera socio-materiell inbäddning. Tillsammans belyser dessa linser hur engångsplast blev nästan omöjligt att undkomma, vilket gör det svårt att föreställa sig alternativ. Analysen visar hur inbäddningen av plastens engångsmässighet uppstod i Sverige på grund av strukturell nödvändighet, ekonomisk rationalitet och social normalisering. Slutsatsen är att tekniska lösningar eller beteendepåverkan inte räcker för att möjliggöra en hållbar omställning. I stället efterlyses en övergång till etik och värderationalitet som vägledande grundprinciper för det moderna samhället. Genom att belysa den sociopolitiska dynamik som upprätthåller plastens engångsmässighet ger denna studie kritiska insikter i hindren och vägarna mot en mer hållbar materialanvändning.