Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Lisa Strömbom om ”Abrahamavtalens implikationer för fred i Mellanöstern”

Lisa Strömbom har samförfattat artikeln ”Abrahamavtalens implikationer för fred i Mellanöstern”, i senaste numret av Statsvetenskaplig tidskrift.

Svartvit bild på Lisa Strömbom. Foto.
Docent Lisa Strömbom, Statsvetenskapliga institutionen.

Abrahamavtalen som undertecknades av Israel och fyra arabiska länder 2020 framställs ofta som en av Donald Trumps och Benjamin Netanyahus största utrikespolitiska framgångar. Artikeln problematiserar vilken typ av fred som Abrahamavtalen hittills har lett fram till.

Vår övergripande slutsats är att utvecklingen i Abrahamavtalens kölvatten är svårfångad och har inslag av olika  fredstyper. Handel och turism har ökat mellan de inblandade länderna, vilket tyder på en varmare typ av fred än den som rått mellan Israel och Egypten/Jordanien.

Samtidigt förtrycks aktivister som motsätter till Abrahamavtalen, inte minst genom israelisk cyberteknik som exporterats till flera av länderna som normaliserat sina relationer med Israel.

Slutligen visar vi på att dessa avtal vidare är en fundamental del av Förenade Arabemiratens, Bahrains, Marockos, Sudans och även Saudiarabiens moderniserings- och till viss del även liberaliseringsstrategi för de kommande årtiondena, något som med ett möjligt undantag för Sudan inte ska förväxlas med demokratisering.

Länk till artikeln finns här:

https://journals.lub.lu.se/st/article/view/25240/22260

Till Lisa Strömboms personliga sida