Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hallå där...

Markus Holdo selfie fältarbete Italien, foto.
Markus Holdo framför staden Anghiari i Toscana. Foto: Markus Holdo.

…Markus Holdo! Du har ju precis kommit hem från Italien där du gjort fältarbete, berätta, vad har du gjort och hur gick det?

Ja, det var spännande! Jag samlar material till en studie om hur människor på landsbygden tänker kring politik och utveckling. Med Brexit blev det särskilt tydligt att det är mycket vi inte förstår. Det är till exempel intressant, och en del kanske skulle säga paradoxalt, att motståndet till EU – och de liberala värderingar som EU står för – är störst på de platser där EU satsar mycket på jordbruksstöd och landsbygdsutveckling. Halva EU:s budget går till jordbruket. Så jag åker runt på landsbygden i Sverige och Italien för att prata med människor som kan hjälpa oss förstå hur de här sakerna hänger ihop. Det är otroligt intressant och lärorikt.  

Är detta en ny inriktning på din forskning? Eller på vilket vis hänger detta samman med din tidigare forskning?

 –  Ja, kollegor som känner till min tidigare forskning om politisk jämlikhet, rörelser och demokrati blir ofta förvånade. Men det är samma fokus som tidigare, att bidra med kunskap som behövs för att göra samhället mer inkluderande. Då behöver vi förstå hur människor känner och upplever förändringar i alla delar av samhället – särskilt på platser där allt fler stödjer en politik som stänger gränser och undergräver solidariteten mellan människor. Jag möter också många människor som inspirerar med sitt engagemang för ett bättre samhälle för alla.

Markus Holdo vy från fältarbete i Italien, foto.
En gård i Fiesole utanför Florens som under pandemin fått ekonomiskt stöd från EU. Foto: Markus Holdo.

Är det något särskilt som inspirerar dig?

–  Ja, alla människor som tar hand om vår gemensamma värld. Jag skriver nu på en bok om omsorgsetik och demokrati, som bygger på intervjuer med många människor som varje dag praktiserar omsorg på olika sätt. Under pandemin såg vi hur beroende vi är av dem som jobbar inom vården. På motsvarande sätt tar människor hand om vår demokrati, som vi inte heller bör ta för given. Dels är det människor, i till exempel förorterna och på landsbygden, som arbetar för att alla ska känna gemenskap. Dels människor som protesterar, som kräver förändring och mobiliserar för att skapa ett bättre samhälle. Vi forskare kan bidra med viktig kunskap som behövs i detta arbete, vilket många också gör.

Kan du tipsa om forskning som lyckats med det?

 –  Absolut! Här kommer tre tips:

Marie Sépulchre på Socialhögskolan här bredvid gör väldigt intressant forskning om rörelser och människor i offentlig sektor som arbetar för att göra våra gemensamma resurser tillgängliga för alla. Den handlar särskilt om funktionshindrades rättigheter, men är väldigt relevant för hur vi kan tänka på rättvisa i allmänhet.

Margaret Kohn är en amerikansk författare som skrivit en fantastisk bok om hur vi kan göra plats för solidaritet i samhället, The Death and Life of the Urban Commonwealth

Och till sist tipsar jag gärna om en ny bok om Allas rätt till bostad, som jag och två kollegor redigerat med totalt 28 forskare som ger sin syn på problemen och orättvisorna i den svenska bostadspolitiken. Om man vill kan man även titta på vår presentation av boken, se länk nedan.

Tack Markus! 


Länkar till Markus forskningstips i texten ovan: