Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Freds- och konfliktvetenskap

Välkommen till Freds- och konfliktvetenskaps egna sidor inom statsvetenskapliga institutionens webbplats. På dessa sidor hittar du översiktlig information om ämnet Freds- och konfliktvetenskap.
Freds- och konfliktvetenskap är ett flervetenskapligt ämne som söker olika perspektiv på krig, konflikthantering och fredsbyggande.

I Lund finns ämnet på Statsvetenskapliga institutionen och därför hittar du numera denna information på Statsvetenskapliga institutionens webbplats.
  • Till dig som redan är student inom ämnet på statsvetenskapliga institutionen: Hitta information som gäller dig och alla studenter på institutionens allmänna sidor för Studieinformation. Du kan också klicka på "Nuvarande student" för att komma till dessa sidor.
  • Information om varje enskild kurs i ämnet Freds- och konfliktvetenskap hittar du i huvudmenyn under Utbildning eller genom att leta upp kursen i länkarna nedan.

Introduktion av ämnet Freds- och konfliktvetenskap

Forskar- och lärarlaget består av statsvetare, historiker, folkrättsjurister, socialantropologer, underrättelseanalytiker och ekonomisk historiker.

Konflikters ursprung och förlopp analyseras ingående och ställs i relation till moderna krig som ofta handlar om identitetskonflikter och om hur stater skall organiseras. Demokratiseringsprocesser kan exempelvis leda till ökade konflikter och instabilitet.

Etnicitet, genus och religion spelar ofta en viktig roll i konfliktutvecklingen. En viktig fråga är hur det internationella samfundet skall agera vid humanitära katastrofer? Internationella normer som mänskliga rättigheter och folkrätten, har på senare tid fått större genomslag i konflikthantering.

Utbildning i Freds- och konfliktvetenskap

Kurserna i freds- och konfliktvetenskap vänder sig till studenter som söker flervetenskapliga perspektiv på krig, konflikthantering och fredsbyggande. Till exempel ges kurser kring identitetens roll i konflikt, miljö och konflikt, och orsaker till konflikt och politiskt våld såsom terrorism. Konfliktlösning diskuteras ingående med utgångspunkt i diplomati, förhandling och medling. Också olika typer av konfliktförebyggande åtgärder, demokratiserings- och försoningsprocesser studeras.

Kandidatprogram och allmänna kurser ges för närvarande upp till 90 högskolepoäng och kan utgöra huvudområde i kandidatexamen.

Kurser

Program

 

Läs mer om utbildning i Freds- och konfliktvetenskap

Forskning i Freds- och konfliktvetenskap

Forskning i freds- och konfliktvetenskap är flervetenskaplig med en rad ämnen representerade såsom statsvetenskap, folkrätt, underrättelseanalys, historia, socialantropologi och ekonomisk historia.

Läs mer om vår forskning

Medarbetare

Personal knutna till ämnet Freds- och konfliktvetenskap

Sidansvarig:

Kontakt

Ämnesföreståndare
Roxanna Sjöstedt
Tel: 046-222 46 01
Email: roxanna [dot] sjostedt [at] svet [dot] lu [dot] se 

Studievägledare
Daniel AlfonsMats Janér & Sahar Valizadeh
Tel: 046-222 89 52
E-postl: studievagledare [at] svet [dot] lu [dot] se

Studieadministratör
Jessica Blom Larsson
Tel: 046-222 82 05
E-post: expeditionen [at] svet [dot] lu [dot] se
 

Uppsatsinlämning i maj och augusti

Ordinarie tid för inlämning av uppsatser sker nu på måndag den 27 maj, senast kl 12.00. Uppsatserna lämnas i sedvanlig ordning in via LUP. Behöver ni hjälp med det tekniska, så kontakta biblioteket. Papperskopior - tre ex - lämnas in på Lisa Strömboms kontor (Ed412) eller i Lisas postfack på tredje våningen)  postfack senast kl 12.00. Seminarieschema kommer ut via live senast kl 16 på måndag.

 

Inlämning för eftersläntrare sker den 19 augusti med seminarier 23 och 26 augusti. Den söm önskar lämna in uppsats i augusti skall anmäla det till Lisa Strömbom senast den 18 augusti via mail. lisa [dot] strombom [at] svet [dot] lu [dot] se

Statsvetenskapliga institutionen
Lunds universitet
Box 52, 221 00 LUND
Telefon: 046-222 00 00 (växel)

Samhällsvetenskapliga fakulteten