Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Catarina Kinnvall och Ian Manners representerar Lunds universitet i HORIZON-projektet PLEDGE: ’Politics of Grievance and Democratic Governance’

Catarina Kinnvall och Ian Manners, foto.
Professor Catarina Kinnvall och professor Ian Manners, Lunds universitet.

Projektet fokuserar på den känslomässiga ekonomin avseende anti/pro-demokratiska missnöjesyttringar, med målet att förklara hur anti-social missnöjespolitik kan utvecklas till demokratisk politisk handling. Gratulerar till forskningsanslaget!

Projektets namn: Politics of Grievance and Democratic Governance (PLEDGE)

Sammanfattning

Den samtida politiken är arg och hämndlysten, med affektiv polarisering och kompromisslösa motsättningar som utgör en betydande utmaning för de europeiska demokratierna och deras styre. PLEDGE tolkar politiskt missnöje som känslomässiga signaler om missnöje, frustration och osäkerhet som kan utvecklas till antingen anti- eller prodemokratiska resultat. 

Genom att engagera sig i gemensam forskningsdesign och implementering som involverar akademiker, beslutsfattare, civilsamhällesaktörer och medborgare, avser PLEDGE-projektet att erbjuda ny förståelse för anti- och prodemokratiska banor för politiskt missnöje och att samskapa verktyg och metoder för känslomässigt intelligent och lyhörd demokratisk styrning och politisk kommunikation som främjar prodemokratiska former av medborgerligt engagemang. 

Projektet kommer att tillhandahålla ett ramverk för de emotionella mekanismerna i anti- och prodemokratisk missnöjespolitik som förklarar dynamiska relationer mellan känslor, värderingar och identiteter hos medborgare och grupper, och empiriskt avkodar de psykologiska, sociokulturella och politiska drivkrafterna för dessa emotionella mekanismer till operationaliserbara mått och indikatorer, med fokus på 11 länder och 3 stora kriser (pandemi, pandemi,  kriget i Ukraina, klimat- och energikrisen). 

PLEDGE kommer att uppnå dessa mål genom ett gränsöverskridande tvärvetenskapligt forskningsprojekt som involverar 15 partners och dess politiska resultat, som skapas och testas gemensamt i designkoalitioner, kommer att informera om demokratisk innovation av processer och metoder och införliva känslor i de designade resultaten, vilket förbättrar deras effektivitet.

Deltagare: Projektet koordineras av Helsingfors universitet och förutom Lunds universitet deltar tio andra universitet och forskningscentra från Tyskland, Grekland, Polen, Belgien, Turkiet, Spanien, Ungern och Ukraina.

Typ av anslag: HORIZON Research and Innovation Actions

Beviljande myndighet: European Research Executive Agency

Läs mer om Catarina Kinnvall här!

Läs mer om Ian Manners här!