Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Wrange och Bengtsson om småstatssäkerhet

Jana Wrange och Rikard Bengtsson har författat artikeln ”Internal and external perceptions of small state security: the case of Estonia”, som har publicerats i tidskriften ”European Security”.

Denna artikel handlar om småstatssäkerhet ur ett kognitivt perspektiv och undersöker Estland som säkerhetsaktör utifrån samtliga Östersjöländers uppfattningar. 

Med hjälp av unik data i form av elitundersökningar och elitintervjuer analyserar artikeln likheter och skillnader mellan interna (estniska) och externa perceptioner avseende säkerhet, hot och aktörskapacitet. Undersökningens teoretiska bas utgörs av forskning om perceptioner, speciellt rollteori och imageteori. 

Vår analys indikerar en generellt sett påtaglig överensstämmelse mellan interna och externa perceptioner avseende Estlands säkerhetssituation, hotbild och vikten av medlemskap i EU och NATO. När det gäller kapacitet och förmågor inom säkerhetsområdet har estniska respondenter en mer positiv syn än externa respondenter. 

Undersökningen visar också på variation i uppfattningar bland de externa respondenterna. I synnerhet står ryska perceptioner i stark kontrast till övriga avseende de flesta dimensioner. 

Med utgångspunkt i tidigare forskning om nationella rolluppfattningar indikerar våra resultat tre distinkta rolluppfattningar – Estland som beskyddad och trogen allierad, regional samarbetsaktör och regional ledare.

Läs artikeln på doi.org

Jana Wranges personliga sida

Rikard Bengtssons personliga sida