Ekonomisk utveckling och demokrati

Varför är vissa länder mer demokratiska än andra? Hur lyckas vissa länder bibehålla sin demokrati medan andra utvecklar mer autokratiska tendenser?

I den nyligen publicerade artikeln “Economic development and democracy: An electoral connection”, hävdar Jan Teorell, tillsammans med Carl Henrik Knutsen, John Gerring, Svend-Erik Skaaning, Mathew Maguire, Michael Coppedge och Staffan Lindberg, att det finns ett tydligt samband mellan ekonomisk utveckling och demokratiska val, medan sambandet är svagare mellan ekonomisk utveckling och andra demokratikomponenter såsom åsiktsfrihet, skydd för rättsstatens principer, och samtalsdemokrati. Skälet till detta är att utveckling stärker medborgarnas maktresurser och att val erbjuder medborgarna en samlingspunkt för att uttrycka sitt kollektiva missnöje. Argumentet testades statistiskt av forskningsprojektet V-Dems nyligen utvecklade mätningar av demokrati.

Artikeln kan läsas på onlinelibrary.wiley.com

Läs mer om projektet V-Dem

Jan Teorells personliga sida