Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Auktoritära regimer och demokratiska regeringsformer

Jan Teorell och Staffan Lindberg har skrivit artikeln ”Beyond Democracy-Dictatorship Measures: A New Framework Capturing Executive Bases of Power, 1789-2016”. Artikeln har publicerats i tidskriften “Perspectives on Politics”.

I denna artikel presenteras en begreppsapparat för att integrera studiet av olika auktoritära regimer med studiet av olika typer av demokrati. Fem teoretiska dimensioner utmejslas, baserade på hur exekutivmakten tillsätts och avsätts: ärftlighet, militärmakt, förekomsten av ett härskarparti, direktval eller parlamentets förtroende. Baserat på data från projektet ”Varianter på demokrati” presenteras mått på dessa fem dimensioner för 3937 statschefer och 2874 regeringschefer från 192 länder från 1789 till idag.

Läs mer på cambridge.org

Läs mer om projektet Varianter på demokrati

Jan Teorells personliga sida