Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Workshop belyser utmaningar med att styra om offentlig finansiering från fossila bränslen till hållbar utveckling

Jakob Skovgaard och Evan Drake, foto.
Docent Jakob Skovgaard och doktorand Evan Drake vid Statsvetenskapliga institutionen, Lunds universitet.

I November 2023 anordnade Jakob Skovgaard, Evan Drake och experter från University of Cambridge och International Institute for Sustainable Development en workshop i Paris med titeln "Strengthening International Commitments to Shift Public Financial Flows Away from Fossil Fuels". Workshopen utforskade den komplexa frågan om att flytta statliga pengar från att stödja fossila bränslen – som olja, kol och gas – till initiativ som främjar hållbar utveckling.

Trots internationella åtaganden inom ramverk som FN och G20 är utmaningen fortfarande skrämmande. År 2022 fördubblades subventionerna till fossila bränslen häpnadsväckande nog till 1,5 biljoner dollar, vilket bland annat finansierade aktiviteter från kolbrytning till sänkning av bensinpriser. Vid seminariet underströks svårigheterna med att fasa ut sådan finansiering med tanke på allmänhetens motstånd, liksom begränsningarna i de befintliga internationella utfästelserna om att skära ned på dessa subventioner, och pekade på behovet av mer exakta åtaganden som omfattar tydliga färdplaner och inte lämnar något utrymme för kryphål.

Insikterna har sammanfattats i ett blogginlägg på Green Fiscal Policy Networks webbplats: 

https://greenfiscalpolicy.org/blog/strengthening_commitments_lessons/


Jakob Skovgaards personliga sida

Evan Drakes personliga sida