Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Strömbom, Bramsen och Stein om att analysera och förstå agonistiska principer i fredsavtal

Lisa Strömbom, Isabel Bramsen och Anne Lene Stein har nyligen publicerat artikeln "Agonistic peace agreements? Analytical tools and dilemmas" i Review of International Studies (open access).

Studien utvecklar ett ramverk för analys av agonistiska principer i fredsavtal, baserat på de tre indikatorerna 1) plattformar för interaktion, 2) former för inkludering, och 3) hur fredsavtalet är formulerat. Ramverket utvecklas med hjälp av konkreta illustrationer från fredsavtalen i Colombia, Israel-Palestina och Nordirland. 

Vidare belyser artikeln fyra dilemman relaterat till att integrera agonistiska principer i fredsavtal, framför allt frågor om makt, den relativt vanliga blandningen av agonistiska och liberala ideal, hur man ska förstå konstruktiv tvetydighet relaterat till agonism, samt slutligen utmaningen med att implementera de principer som utrycks i fredsavtalen. 

Läs mer på Cambridge University Press webbplats

Författarnas personliga sidor: