Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny bok om utrikesministrar av Hanna Bäck, Alejandro Quiroz Flores och Jan Teorell

Bokomslag från Cambridge Elements, illustration.

Utrikesministrar är viktiga aktörer i utrikesfrågor, ofta med lika stort inflytande som regeringschefer. Trots den växande medvetenheten om betydelsen av ”key actors” i studiet av internationella relationer, är utrikesministrar fortfarande understuderade.

I en nyligen publicerad bok presenterar Bäck och kollegor ett nytt dataset som beskriver utrikesministrars bakgrund i tretton länder under 200 år. I analysen av dessa data finner författarna att utrikesministrar tenderar att vara män med politisk bakgrund som har utsetts både på grundval att de har liknande preferenser som regeringschefen, men också för att komplettera regeringschefens erfarenheter. Författarna finner också att utrikesministrar sitter kvar längre på sin post när de presterar bra, och att de förlorar sin post när ledare har incitament att lägga skulden på dem för utrikespolitiska misslyckanden.

Författare: Hanna Bäck, Alejandro Quiroz Flores och Jan Teorell

Titel: The Selection and Tenure of Foreign Ministers Around the World (Elements in International Relations, Cambridge University Press)

Länk: https://www.cambridge.org/core/elements/abs/selection-and-tenure-of-foreign-ministers-around-the-world/AFF8023333564D9B89DEFA04EA709EC9