Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Annika Fredén medverkar i ny antologi när regeringsformen firar 50 år

Svartvitt foto på Annika Fredén. Foto.

Nu är det femtio år sedan Sverige fick en ny regeringsform och det firas i riksdagen 6 mars. På seminariet presenteras en ny antologi där ledande statsvetare och jurister skriver om olika aspekter av regeringsformen.

En viktig förändring då var valsystemet, som blev mer proportionellt och fick en spärr på fyra procent. Annika Fredén skriver om hur rösten räknas och hur opinionsmätningar och strategiska överväganden kan påverka hur partier samarbetar och väljare röstar idag.

Från Lunds universitet deltar även Hanna Bäck i antologin med ett kapitel om regeringsbildning (samförfattat med Jan Teorell, Stockholms universitet). 

Författare: Annika Fredén

Publikation: Hur rösten räknas – Om valsystemet. I (red.) Möller, Tommy: En författning i tiden: Regeringsformen under 50 år

Antologin "En författning i tiden: regeringsformen under 50 år" finns nu utlagd att ladda ner fritt här: https://www.riksdagen.se/globalassets/03.-dokument-och-lagar/bestall-och-ladda-ner/ovriga-trycksaker/en-forfattning-i-tiden-regeringsformen-under-50-ar.pdf