Hur anpassar sig individer till grupper online?

Hanna Bäck har, tillsammans med Emma Bäck, Marie Gustafsson Sendén och Sverker Sikström, samförfattat artikeln ”From I to We: Group Formation and Linguistic Adaption in an Online Xenophobic Forum”, som nyligen publicerats i Journal of Social and Political Psychology.

Artikeln fokuserar på processer för gruppidentifikation och hur individer anpassar sig i online-forum. I artikeln har författarna utgått från texter som användare har skrivit på svenska online-forumet Flashback. Fokus har varit på hur användarna uttrycker sig om invandring när de deltar i diskussioner online. Författarna har följt enskilda användare över tid och de har sett att användarna anpassar sig till det språk som andra deltagare i forumet använder. Dessutom visar studien att individer använder ett språk som tyder på att en kollektiv identitet bildas, till exempel genom att de oftare använder ordet ”vi” istället för ”jag”.

Artikeln kan läsas på jspp.psychopen.eu

Hanna Bäcks personliga sida