Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Bäck om koalitionsöverenskommelser

Varför skriver partier som samarbetar i en koalitionsregering utförligt om vissa politiska frågor i sina koalitionsöverenskommelser, medan andra frågor knappt berörs? Hanna Bäck har, tillsammans med Heike Klüver, analyserat den frågan i en analys av över 200 koalitionsöverenskommelser i 24 Väst- och Östeuropeiska länder.

Deras analys visar att partier ägnar avsevärt mycket mer energi på att förhandla och komma överens om politiska sakfrågor som splittrar partierna inom koalitionen, speciellt om samma sakfrågor är viktiga för flera koalitionspartners.

I den samförfattade artikeln ”Coalition Agreements, Issue Attention, and Cabinet Governance” som nyligen har publicerats i tidskriften Comparative Political Studies skriver forskarna mer utförligt om sina resultat.


Artikeln finns att läsa på Sage Journals webbplats

Hanna Bäcks personliga sida