Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Skovgaard om åtaganden att reformera subventioner för fossila bränslen

Jakob Skovgaard har varit medförfattare till artikeln "Reforming fossil fuel subventions requires a new approach to setting internationel commitments" i tidskriften One Earth. Artikeln argumenterar för att internationella ansträngningar för att fasa ut subventioner till fossila bränslen kan stärkas genom att man särskiljer olika subventioner med hänsyn till deras klimatpåverkan och genomförbarheten av reformer.

I en tid när klimatförhandlingarna börjar att adressera de hundratals miljarder dollar som spenderas på att subventionera olja, gas och kol, undersöker artikeln vad vi kan lära oss av befintliga åtaganden att fasa ut sådana subventioner. 

Dessa åtaganden har misslyckats med att sänka subventionerna för fossila bränslen, bland annat för att de adresserar alla fossilbränslesubventioner på identiska sätt, och länder har urvattnat åtaganden eftersom de inte vill stå till svars för reformer som de inte kan genomföra. Men fossila bränslen är inte identiska: vissa är extremt svåra att reformera, andra mindre. Och vissa är mer miljöskadliga än andra (till exempel subventioner för ny kolproduktion).

Därför uppmanar artikeln till att skilja mellan fossilbränslesubventioner i internationella åtaganden, till exempel utifrån klimatpåverkan och hur lätta de är att reformera.

Läs mer om artikeln på ScienceDirects webbsida

Jakob Skovgaards personliga sida