Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Sara Kalm om medborgarskap och regleringen av fattiga människors rörlighet

Foto på Sara Kalm.
Docent Sara Kalm, Lunds universitet.

Det moderna medborgarskapets utmärks av att det är både internt inkluderande och externt exkluderande. Det växte fram i denna form under det "långa 1800-talet", alltså perioden mellan den franska revolutionen och första världskriget. 

Denna period var, liksom vår egen, präglad av ökad migration, både inhemsk och internationell. Av särskild politisk betydelse var fattiga människors mobilitet, som både uppmuntrades och hölls tillbaka. 

Med Sverige som exempel finner denna artikel att det moderna medborgarskapets former till viss del utvecklades som ett sätt att ta kontroll över fattiga människors rörlighet. Detta innebär ett delvis nytt perspektiv på medborgarskap, som belyser migranters aktörskap.    

Till artikeln "Citizenship and mobility of the poor: Sweden during the 19th century" i tidskriften European Journal of Sociology.

Till Sara Kalms personliga sida.


Relaterat:

Läs även Sara Kalms understreckare i Svenska Dagbladet: https://www.svd.se/a/on2d30/dubbelt-medborgarskap-har-sina-nackdelar (Artikeln dock endast för prenumeranter).

Sara Kalm: Får vi fresta med ett extra medborgarskap?

Den växande acceptansen för dubbla medborgarskap har öppnat en marknad för den som vill köpa sig ett andra pass för ekonomiska eller juridiska fördelar. I streckarserien ”Vad är en medborgare?” frågar sig Sara Kalm vad som händer med medborgarskapet när det blir en vara bland andra.