Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Goenaga, Sabaté och Teorell publicerar artikel i Review of International Organizations

Tidigare forskning visar att krig bidrog till expansionen av statens intäkter under den tidiga moderna perioden och under det tjugonde århundradet. Det finns dock få gränsöverskridande studier om det långa artonhundratalet. Med hjälp av nya årliga uppgifter om krig och offentliga intäkter från 1816 till 1913 för 27 amerikanska och europeiska länder ger denna artikel nya bevis för att militära konflikter mycket sällan utlöste varaktiga ökningar av de offentliga intäkterna under dessa år. Författarna hävdar att detta berodde på den ojämna spridningen av militära innovationer vid den tiden, vilket tyder på att få krig var tillräckligt intensiva för att driva härskare att söka ytterligare resurser.

Författare:

Agustín Goenaga (Lunds universitet)

Oriol Sabaté (Barcelonas universitet)

Jan Teorell (Stockholms universitet)

Titel på publikationen:

The state does not live by warfare alone: War and revenue in the long nineteenth century

Länk till publikationen: 

https://link.springer.com/article/10.1007/s11558-022-09477-x

 

Agustin Goenagas profil i Lunds universitets forskningsportal