Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Var den svenska rösträttsutvidgningen tidig eller sen?

Jan Teorell har, tillsammans med Staffan Lindberg, skrivit kapitlet ”Demokratins utveckling i världen: Tendenser under och efter rösträttens århundrade” i boken ”Rösträttens århundrade: Kampen, utvecklingen och framtiden för demokratin i Sverige”.

Detta är ett kapitel i en antologi som författades i samband med 100-årsjubiléet av demokratins införande i Sverige. Tillsammans med Staffan Lindberg sätter Jan Teorell in den svenska demokratiseringsprocessen i ett internationellt och historiskt perspektiv. Var den svenska rösträttsutvidgningen tidig eller sen? Vad har varit utmärkande för rösträttens utvidgande i värden sedan dess? Finns det någon ”naturlig” sekvens i vilken rösträtten brukar utvidgas, eller har detta förändrats över tid?


Mer information om boken finns på Riksbankens Jubileumsfonds webbplats

Jan Teorells personliga sida