Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Styr kunskap välfärden?

Välfärden styrs av olika typer av kunskaper och detta är särskilt framträdande i samverkansprojekt. I en ny avhandling visar Josef Chaib hur beslut ofta baseras på kunskap, men att det finns olika typer av kunskap i organisationen. Forskning och vetenskap är mest framträdande, men även de professionellas tysta kunskap har stor betydelse.
En flicka går över en gångbro med träd runt omkring
Foto: Leif Johansson

– Den professionella kunskapen är inte synlig på samma sätt som vetenskapen är. Den verkar ofta i det dolda och kommer till uttryck framför allt i det konkreta välfärdsarbete som bedrivs. Till exempel när barn och unga utreds inom socialtjänsten eller när de kommer i kontakt med elevhälsan eller sjukvården, berättar Josef Chaib, doktorand i statsvetenskap vid Malmö universitet och Lunds universitet.

Han har i sin nya avhandling studerat hur olika typer av kunskap ligger till grund för beslut inom välfärden. Han har studerat hur olika myndigheter och yrkesgrupper inom välfärdssektorn samverkar kring barn och unga för att undersöka vad som styr samverkan.

– Just i samverkan saknas ofta de mer traditionella beslutsvägarna. Det är en organisation som är lite mindre formaliserad jämfört med socialtjänsten, skolan, polismyndigheten eller sjukvården. Det gör att politiker, chefer och professionella får ikläda sig nya roller, säger Josef Chaib.

Forskningen har en stark roll, men Josef Chaib pekar på betydelsen av den tysta kunskap som kännetecknar professioner och som ofta baseras på lång erfarenhet. 

– Trots att den professionella kunskapen ofta är tyst så visar studien att den spelar en viktig roll för hur samverkan bedrivs, säger Josef Chaib.

Disputation

Josef Chaib försvarar sin avhandling Evidence, Expertise and 'Other' Knowledge: Governing Welfare Collaboration den 12 oktober kl 10.15 i Niagara på Malmö universitet. Opponent är docent Gun Hedlund, Örebro universitet.

Kontakt

Josef Chaibs personliga sida
 

Josef Chaib

Senaste nyheter

2019-02-08

"Nu finns ett bra ramverk men plastdebatten måste nyanseras"

"Nu finns ett bra ramverk men plastdebatten måste nyanseras"
2019-02-07

Skovgaard om byråkratisk politik och fördelning av klimatstöd mellan utvecklingsländer

Skovgaard om byråkratisk politik och fördelning av klimatstöd mellan utvecklingsländer
2019-02-01

EU som medlare mellan Ukraina och Ryssland

EU som medlare mellan Ukraina och Ryssland

Statsvetenskapliga institutionen
Lunds universitet
Box 52, 221 00 LUND
Telefon: 046-222 00 00 (växel)

Samhällsvetenskapliga fakulteten