Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Valdemar Holt vid Statsvetenskapliga institutionen vinnare av riksdagens uppsatstävling 2022!

Skärmdump från video om Riksdagens uppsatstävling 2022.

Valdemar Holt, Statsvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet har skrivit uppsatsen "Utanförskapet misstänkliggjort". Uppsatsen undersöker – med utgångspunkt i partiledardebatter i riksdagen – Socialdemokraternas och Moderaternas syn på begreppet utanförskap mellan 2010 och 2022.

Ur priskommitténs motivering: Uppsatsen innehåller en imponerande kvalitativ analys av hur diskursen om begreppet utanförskap har förändrats utifrån en genomgång av debatter med partiledarna för två stora riksdagspartier. Uppsatsen är väl förankrad i tidigare forskning på området. Uppsatsen bidrar berömligt med värdefull kunskap i ett ämne med politisk aktualitet.

Om uppsatstävlingen

Riksdagens uppsatstävling har inrättats för att främja kunskap och forskning om riksdagen och för att lyfta fram betydelsen av forskning och vetenskap. Tävlingen hålls varje år och är öppen för studenter på kandidat-, magister- eller masternivå som har skrivit en uppsats med anknytning till riksdagen.

– Årets vinnare bidrar på ett förtjänstfullt sätt till kunskapen om riksdagens arbete och den demokratiska processen. Pristagarna har studerat olika partiers agerande och retorik i aktuella frågor, vilket bidrar till en ökad förståelse för samtidspolitiken, säger talman Andreas Norlén.

Tävlingsbidragen har bedömts av en priskommitté som består av bland andra talmannen och de tre vice talmännen. Efter rekommendation av kommittén har riksdagsdirektör Ingvar Mattson sedan fattat beslut om vinnarna. De båda vinnarna får ett diplom och en gåva. En prisceremoni och ett seminarium kommer att hållas i Förstakammarsalen för att uppmärksamma uppsatserna onsdagen den 22 februari.

Läs mer om: Uppsatstävling för studenter

För mer information

Thomas Larue, sekretariatschef utvärderings- och forskningssekretariatet, e-post: thomas [dot] larue [at] riksdagen [dot] se, telefon: 08-786 66 67

Pernilla Eldblom, talmannens pressekreterare, e-post: pernilla [dot] eldblom [at] riksdagen [dot] se, telefon: 08-786 59 14