Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Strömbom om EU mellan demokratiska principer och expansionistiska israeliska ideal

Lisa Strömbom har samförfattat artikeln ”The two-state impasse in Israel/Palestine – The EU caught between egalitarian norms and expansionist realpolitik”, i Frontiers in Political Science.

Svartvit bild på Lisa Strömbom. Foto.
Docent Lisa Strömbom, Statsvetenskapliga institutionen, Lunds universitet.

I många år har internationella aktörer sett en tvåstatslösning baserad på demokratiska rättigheter för två folk i respektive stat som den ultimata lösningen för den israelisk-palestinska konflikten. Detta står dock i stark kontrast till den ständigt växande asymmetrin i israel-palestinska relationer med en krypande de facto-annektering av stora delar av Västbanken, Gaza under belägring och ett växande israeliskt ointresse för förhandlingar där expansionistiska israeliska ideal tenderar att övertrumfa demokratiska principer. Det övergripande syftet med denna artikel är att förstå hur EU förhåller sig till denna paradox och vilka möjliga lösningar, om några, dess företrädare visualiserar för att nå en lösning.

Länk till artikeln (open access): https://doi.org/10.3389/fpos.2023.1049938

Till Lisa Strömboms personliga sida