Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Skrämmande tystnad kring våldtäktslägret Vilina Vlas nästan 30 år efter kriget

I en artikel publicerad i Geopolitics utforskar Annika Björkdahl och Johanna Mannergren Selimovic förhållanden mellan genus, tystnad och plats genom att analysera det före detta våldtäktslägret Vilina Vlas i Bosnien-Hercegovina.

isegradska_banja_vilina_vlas_by_Klackalica, photo.
Spahotellet Vilina Vlas i Višegrad (Wikimedia Commons).

Det råder en skrämmande tystnad kring våldtäktslägret Vilina Vlas nästan 30 år efter kriget. Spahotellet Vilina Vlas ligger i utkanten av Višegrad, en liten stad som ligger inbäddad vid floden Drina. Hotellet brukade vara en populär semesterort och lockade både lokala och utländska besökare före kriget. Efter att ha läst vittnesmål och rapporter vet vi att hotellet under kriget förvandlades till ett läger där hundratals bosniska kvinnor våldtogs av serbiska paramilitära grupper.

Författarna utforskar förhållanden mellan genus, tystnad och plats genom att undersöka hur platser och tystnader skapas och förändras i samband med sexuellt våld i krig och övergången till fred. Analysen visar att de platser där våld mot kvinnor har begåtts göms och glöms och att de kvinnor som vågar utmana tystnaderna förtalas, förkastas och föraktas. Kvinnornas berättelser och krav på rättvisa påminner om de långsiktiga följderna av sexuellt våld i krig.

FörfattareAnnika Björkdahl och Johanna Mannergren Selimovic

Titel på publikationen: Places of Pain and Spaces of Silence: Revisiting a Bosnian Rape Camp, publicerad i Geopolitics

Länk till publikationen: 

https://www.tandfonline.com/doi/epdf/10.1080/14650045.2023.2265315?needAccess=true