Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny artikel av Ann-Kristin Kölln och Jonathan Polk om partipolitik i Comparative Political Studies

Forskare uppmärksammar förekomsten av splittringar inom partier och potentiellt negativa valeffekterna av oenighet. Vissa antar att det finns skillnader inom partier mellan professionella politiker och gräsrotsmedlemmar, andra lyfter fram vikten av ideologiska block. Ändå är det svårt att exakt kartlägga fraktionsstrukturer, särskilt ideologiska fraktioner, på grund av "den svarta lådan av politik inom partiet".

Ideological factions in parties along the left right dimension, illustration.

Baserat på teorier om partiförändring och rumslig konkurrens argumenterar vi för förekomsten av två distinkta ideologiska fraktionsdimensioner som kan skilja sig från hierarkiska fraktioner. Vi testar våra förväntningar genom att triangulera bevis från tre unika dataset från Sverige: en undersökning av partimedlemmar, en medieinnehållsanalys och intervjuer med politiker. Vårt tillvägagångssätt med blandade metoder gör det möjligt att identifiera fraktionernas antal, struktur, innehåll, storlekar och ideologiska positioner.

Resultaten visar på stor variation i alla aspekter och att hierarkiska och ideologiska fraktioner sällan sammanfaller. Dessa resultat har viktiga teoretiska, konceptuella och metodologiska konsekvenser för jämförande politik.

Författare: Ann-Kristin Kölln och Jonathan Polk

Titel på publikationen: Structuring Intra-Party Politics: A Mixed-Method Study of Ideological and Hierarchical Factions in Parties

Länk till publikationen: https://doi.org/10.1177/00104140231194067