Blickar tillbaka på studier om intellektuella funktionshinder

NYTT FRÅN VÅRA FORSKARE: Niklas Altermarks artikel 'The Post-Institutional Era: Visions of History in Research on Intellectual Disability' finns med i 30-års jubileumsutgåvan av den ledande tidskriften för funktionshinderforskningen Disability & Society. Altermark analyserar i sin nyskrivna artikel hur historieskrivning påverkar hur vi ser på människor med intellektuella funktionshinder.

Hur även skenval kan snabba på demokratiska förändringar

NYTT FRÅN VÅRA FORSKARE: Jan Teorell har publicerat artikeln "Institutional stepping stones for democracy: how and why multipartyism enhances democratic change" som behandlar hur och varför flerpartival skyndar på demokratiska förändringar.

Aggestam om genus och fredsförhandlingar vid Monash University

OUTREACH: Karin Aggestam höll ett föredrag om ”Gender and peace negotiation” vid Monash University, Melbourne, Australien onsdagen den 10 maj.

Per Anderssons avhandling spikad!

Spikningen av Per Anderssons avhandling "Essays on the Politics of Taxation" ägde rum idag, fredagen 5 maj, kl. 15.15 i Edens foajé.

Sjöstedt om säkerhetisering och utrikespolitisk analys

NYTT FRÅN VÅRA FORSKARE: Roxanna Sjöstedt har publicerat en artikel om säkerhetiseringsteori och utrikespolitisk analys, "Securitization and Foreign Policy Analysis", i Oxford Research Encyclopedia of Politics.

Teorell om 1700-talets valfusk i Sverige

NYTT FRÅN VÅRA FORSKARE: Jan Teorell har en ny publikation ute som förklarar valfusk i Sverige ur ett historiskt perspektiv, med utgångspunkt i originaluppgifter från andra instansens överklaganden som lämnades in 1719-1908, "Partisanship and Unreformed Bureaucracy: The Drivers of Election Fraud in Sweden, 1719-1908".

Björkdahl pratade om fred och minnets politik i Skottland

Annika Björkdahl var inbjuden att hålla ett föredrag med titeln ”Peace and the Politics of Memory” (Fred och minnets politik) på St Andrews universitet i Skottland, måndagen den 17 april i Arts Lecture Theatre.

Hur ex rebeller i DRC förstår och pratar om sexuellt våld

NYTT FRÅN VÅRA FORSKARE: Nina Wilén, Freds och konfliktforskare och gästforskare vid institutionen har skrivit artikeln ”The civilised Self and the barbaric Other: ex-rebels making sense of sexual violence in the DR Congo” som nyligen kom ut online.

Altermark på riksdagsseminarium om personlig assistans

OUTREACH: Idag, den 26 april deltar Niklas Altermark i Riksdagens hearing om personlig assistans. Dessutom deltar företrädare för funktionshinderrörelsen, andra forskare inom en rad olika discipliner och ett antal av de personer som var drivande då personlig assistans infördes.

Vad händer med FN-soldaters nationella militära karriärer efter FN-tjänstgöring?

NYTT FRÅN VÅRA FORSKARE: Nina Wilén, Freds och konfliktforskare och gästforskare vid institutionen har skrivit artikeln ”Peacekeeping deployment abroad and the self-perceptions of the effect on career advancement, status and reintegration” som kom ut i pappersversion för några veckor sedan (publiceras online i augusti).