Ny artikel om kvinnliga soldaters dialogarbete i fredsbevarande styrkor

Annika Bergman Rosamond och Annika Kronsell fokuserar i sin artikel "Cosmopolitan militaries and dialogic peacekeeping: Danish and Swedish women soldiers in Afghanistan" på svenska och danska kvinnor i fredsbevarande styrkor i Afghanistan.

Lärarna svarar: Riktlinjen om könsfördelning styr inte kursinnehåll

Lärarrepresentanterna i Statsvetenskapliga institutionens styrelse svarar på Benjamin Katzeff Silbersteins gästledare i SvD, i frågan om fördelningen av kvinnliga och manliga författare på kurslitteraturlistorna.

Jan Teorell i Studio Ett om debatten kring kurslitteraturen

- Målsättningen är att ha 40 procent kvinnliga författare på våra kurslitteraturlistor. Det är en målsättning, så det handlar inte om någon kvotering. Vi tillåter avvikelser, de förekommer hela tiden. De ska då motiveras. Jan Teorell, professor vid Statsvetenskapliga institutionen och lärarrepresentant i institutionens styrelse svarar på kritiken från Erik Ringmar om att lärarna inte själva kan lyfta ut en text ur litteraturlistorna.

Utbildningsinnehåll styrs inte av statliga påbud

Ann-Katrin Bäcklund, dekan, Samhällsvetenskapliga fakulteten och Jakob Gustavsson, studierektor Statsvetenskapliga institutionen svarar SvD:s ledarskribent Ivar Arpi.

Tre nya forskningsanslag till institutionens förvaltningsforskare

Forskningsanslag från Forte till Dalia Mukhtar-Landgren, Niklas Altermark och Linda Nyberg, forskare vid Statsvetenskapliga institutionen.

Nytt forskningsprogram om civilsamhälleseliter

Riksbankens Jubileumsfond (RJ) har beviljat 35,1 miljoner kronor till det sexåriga forskningsprogrammet "Civilsamhälleseliter? En jämförande studie av sammansättningen, reproduktionen, integrationen och ifrågasättandet av eliter i europeiska civilsamhällen."

Kinnvall och Svensson om transnationalism och ontologisk säkerhet

Catarina Kinnvall och Ted Svensson har nyligen publicerat artikeln "Ontological Security and the Limits to a Common World: Subaltern Pasts and the Inner-Worldliness of the Tablighi Jama'at" i Postcolonial Studies.

Knotz tilldelas forskningspris

Carlo Knotz, som försvarade sin avhandling "Getting Tough on Unemployment" vid Statsvetenskapliga institutionen i Lund i december 2016, har fått Arbetslöshetskassornas samorganisations forskningspris för år 2017.

Självkörande bilar, en av utmaningarna för framtidens städer

Framtidens resande i städer står inför stora förändringar. Dalia Mukhtar-Landgren, universitetslektor i statsvetenskap vid Lunds universitet, är en av forskarna i ett projekt som ska studera kommunernas möjligheter att styra den smarta mobiliteten mot en hållbar mobilitet.

De flesta ministrar har haft solid politisk bakgrund

Hanna Bäck har samförfattat kapitlet "No More Political Insiders? Ministerial Selection in Sweden During the Post-WWII period" som nyligen publicerats i en bok om teknokratiska ministrar i de Europeiska länderna.