Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Bramsen om nätet av relationer som formar de filippinska fredssamtalen

Isabel Bramsen har skrivit kapitlet ‘The web of relations shaping the Philippine peace talks’ i boken Relational Peace Practices redigerad av Anna Jarstad, Johanna Söderström och Malin Åkebo.

Foto på Isabel Bramsen.
Isabel Bramsen, Docent samt ämnesföreståndare i Freds- och konfliktvetenskap, Lunds universitet.

Kapitlet undersöker samspelet mellan regeringen och Filippinernas kommunistiska parti (CPP) under fredssamtal och diskuterar detta i förhållande till det större nätet av relationer som formar fredssamtalen.

Baserat på direkta observationer från den tredje samtalsrundan 2017 och intervjuer med representanter för de två parterna analyserar kapitlet beteendeinteraktioner, intersubjektiva attityder och idéer om förhållandet.

Kapitlet visar att förhållandet mellan representanterna kan kännetecknas av en "fred mellan kamrater" och till och med i vissa fall "fred mellan vänner".

Kapitlet beskriver också hur fredssamtalen bröt samman strax efter den tredje omgången trots den goda stämningen vid bordet och diskuterar detta sammanbrott i förhållande till tre andra uppsättningar av relationer som formar samtalen: (1) relationer inom partiet; 2) Förbindelserna mellan ledarna för respektive parti. och (3) relationer till och inom det civila samhället.

Således illustrerar kapitlet det bredare nätet av relationer inom vilka fredssamtal utvecklas. Det avslutas med att dra lärdomar för relationell fred och peka på vikten av att omvandla det filippinska politiska systemet för att möjliggöra konflikt med politiska snarare än våldsamma medel.

Länk till kapitlet i boken Relational Peace Practices

Till Isabel Bramsens personliga sida