Internationellt utbyte och mobilitet- avresande studenter

Nya erfarenheter, språkkunskaper och kontakter!

Student med ryggsäck.

Som student på statsvetenskapliga institutionen har du många möjligheter att åka på utbytesstudier vid utländska universitet. Att studera en eller två terminer utomlands är ett bra sätt att skaffa sig nya erfarenheter, träna språkkunskaper och bygga upp kontakter. Dina utbytesstudier kan tillgodoräknas i din examen och behöver alltså inte innebära att studietiden förlängs. Men det är mycket som måste ordnas innan du kan åka iväg. Om du är intresserad av utbytesstudier bör du alltså börja planera för det i god tid.

Vart kan jag åka?

Statsvetenskapliga institutionen har ett stort antal ämnesspecifika utbytesplatser vid Europeiska universitet. Hit kan du åka. Därutöver finns det universitetsgemensamma utbytesplatser (främst utomeuropeiska universitet), dessa platser hanteras av Samhällsvetenskapliga fakulteten (länk till dessa utbytesplatser finner du under Praktisk information och länkar).

Vem kan söka utbytesstudier?

Ämnesspecifika utbyten:

Dessa utbytesplatser kan sökas av dig som vid avresan studerat minst ett helt läsår, varav minst en termin vid Statsvetenskapliga institutionen (Statsvetenskap/Freds- och konfliktvetenskap), samt är registrerad för heltidsstudier vid Lunds universitet. Vi rekommenderar att du vid avresan studerat 60 hp inom ditt huvudområde, för att vara behörig till fler kurser på det mottagande universitetet. Ytterligare behörighetskrav kan tillkomma för det specifika avtalet.

Universitetsgemensamma utbyten:

Dessa utbytesplatser söker du i konkurrens med alla studenter vid Samhällsvetenskapliga fakulteten. Behörig är den som vid ansökningstillfället har avklarat minst 30 högskolepoäng samt är registrerad för heltidsstudier vid Lunds universitet (eller har beviljats studieuppehåll från program vid Lunds universitet).

Språkkrav:

För att bli antagen krävs att du har erforderliga språkkunskaper i aktuellt undervisningsspråk eller vid anmodan kan uppvisa en plan för hur sådana språkkunskaper skall inhämtas före tiden för utresan.

Så här ansöker du:

Ansökan görs på engelska i ett elektroniskt formulär. Du behöver bland annat fylla i personuppgifter, tidigare studier och val av universitet. Här nedan hittar du länken till sidan där du kan se vilka universitet du kan söka till. På samma sida loggar du också in för att göra själva ansökan (du loggar in med din STIL-identitet och följer instruktionerna på skärmen).

I din ansökan måste du ha med följande bilagor som ska vara skrivna på engelska (mallar finner du via länken nedan):

• Statement of Purpose
  • CV
  • Study Plans
  • Ladokutdrag/transcripts (eventuellt)

När du har gjort klar din ansökan och laddat upp samtliga bilagor, klickar du på skicka. Du behöver inte lämna in någon pappersversion av din ansökan. Utförliga instruktioner för bilagor finner du här på fakultetens webbplats.

Sidansvarig:

Internationella kontoret

E-post: outgoing [at] sam [dot] lu [dot] se

Postadress: Lunds universitet, Samhällsvetenskapliga fakulteten,
Box 117, 221 00 Lund

Besöksadress: Sandgatan 3, byggnad Gamla Kirurgen, 223 50 Lund (karta)

Katarina Follin

Besökstider: tisdag 10:00-12:00,