Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Alumnporträtt Ursula

Ursula Berge

Samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR 

Vad pluggade du i Lund? 
– Jag började på läkarlinjen men insåg snart att politik var det jag ville syssla med, och statsvetenskap är ju politikens teori. Utöver statsvetenskap läste jag ämnen som nationalekonomi, juridik och statistik fristående. Jag påbörjade forskarutbildningen inom statsvetenskap men sprang på ett roligt jobb som ledarskribent för Norrländska Socialdemokraten som lockade mer.

Vad har du gjort efter studierna?
– Efter tiden på Norrländska Socialdemokraten har jag arbetat som politiskt sakkunnig på Regeringskansliet, därefter startade jag en tankesmedja för att uppmana till politisk idéutveckling utanför partipolitiken.

Vad gör du idag? 
– Jag är samhällspolitisk chef för Akademikerförbundet SSR, ett av SACOs större fackförbund som organiserar samhällsvetare.

Vad innebär ditt jobb?
– Att opinionsbilda i förbundets namn genom att sätta det på kartan i frågor som rör till exempel utbildning, forskning, välfärd och arbetsmarknad.

Är det något du föreställde dig att du skulle jobba med när du läste i Lund?
–Man vet ju aldrig riktigt vad man ska göra, det vet jag fortfarande inte, haha. Men politik på det ena eller andra sättet har alltid intresserat mig. Det finns så många olika ställen man kan arbeta på med påverkan och politisk opinionsbildning, det blir olika fokus hos olika arbetsgivare. Jag har medvetet karriärplanerat lite för att få bred erfarenhet och förstå politiken från olika håll – exempelvis har jag valt att arbeta inom fackföreningsrörelsen, viktigt med tanke på att jag är socialdemokrat. Ska man jobba praktiskt med politik så är Regeringskansliet mycket exekutivt, så det var en bra erfarenhet. Sen är det alltid nyttigt att ha jobbat inom media.

Vad var det bästa med utbildningen?
– För mig var det väldigt viktigt att genom hela utbildningen reflektera över vad jag läste, så för mig fungerade det utmärkt att läsa fristående kurser. Jag är alldeles för antiauktoritär för att erkänna att någon annan kan sätta ihop ett bättre program än vad jag själv kan – jag vet bättre vad jag behöver än en studierektor! Det fria kunskapssökandet präglade mig redan då. Alla ämnen jag läst har jag nytta av i mitt arbetsliv nästan dagligen.

Finns det något som var mindre bra?
– Jag var väldigt nöjd, men forskarutbildningen var inte riktigt min grej.

Vad har du för kontakt med universitetet idag?
– Jag anmälde mig till alumninätverket helt nyligen. Det är ju roligt av flera skäl. Nätverksskapande har man alltid glädje av!

Text: Emma Danielsson

Sidansvarig:

Statsvetenskapliga institutionen
Lunds universitet
Box 52, 221 00 LUND
Telefon: 046-222 00 00 (växel)

Samhällsvetenskapliga fakulteten