Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Alumnporträtt Arian

Arian Ratkoceri

Koordinator på Nordiska Ministerrådet

Vad pluggade du i Lund?
– Jag läste pol mag-programmet med inriktning mot EU och fortsatte sedan med Master of European Affairs. Innan jag började läsa vägde jag lite mellan juridik och statsvetenskap. Statsvetenskapen vann till sist då det för mig var mer tilltalande att lära sig kritiskt tänkande än att råplugga in fakta som man måste göra inom juridiken.

Vad gör du idag? 
– Jag arbetar som koordinator på Nordiska Ministerrådet som är de nordiska regeringarnas samarbetsorgan. Inom ministerrådet så träffas ministrar inom elva områden ett par gånger om året för att se om man kan enas och samarbeta i frågor som kan lösas bättre nordiskt än nationellt. Tanken är att de nordiska länderna är lika och har så pass liknande förutsättningar att det finns ett mervärde i att samarbeta nordiskt för att möta vissa utmaningar.

Hur fick du jobbet?
– En hel del tur skulle jag säga. Jag hade skickat in en ansökan till andra tjänster på Nordiska ministerrådet som jag inte fick, men fick någon månad senare besked om att de sparat mitt CV och på den vägen är det.

Vad innebär ditt jobb?
– Jag arbetar inom områdena miljö, hållbar utveckling och det arktiska samarbetet och ansvarar för det administrativa och ekonomin för våra projekt. Jag sköter det praktiska kring mötena för miljöministrarna och deras ämbetsmän, samt för arbetsutskottet för miljöfrågor. Mina uppgifter innebär också att diskutera punkter i ekonomin med arbetsutskottet, att utarbeta kontrakt till olika projekt som det ska tas beslut om och att skriva rapporter. Just nu är grön ekonomi ett stort tema – exempelvis hur man inom norden kan exportera sina erfarenheter inom grön ekonomi till mindre utvecklade länder och dra lärdom av varandra.

Vad var det bästa med utbildningen?
– Det bästa var praktiken och det var också kul att skriva mastersuppsats. Praktik borde vara en obligatorisk del av utbildningen, för det är en bra chans för att komma ut i arbetslivet. Jag gjorde praktik på Sveriges ambassad i London där jag bland annat fick skriva rapporter om brittisk invandringspolitik och vara med och uppdatera den årliga rapporten om mänskliga rättigheter i Storbritannien.

Finns det något som var mindre bra?
– Jag hade gärna sett att utbildningen blir ännu mer kopplad till arbetslivet. Är övertygad om att jag lärde mig mycket mer på min praktikperiod än vad jag gjort av en extrakurs.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Mitt kontrakt här kommer gå ut till sommaren. Jag kommer från Kosovo och hade gärna åkt ner dit och jobbat för något FN-organ eller annat internationellt organ, kanske som handläggare. Vi får se vilka möjligheter som öppnar sig!

Text: Emma Danielsson

Sidansvarig:

Statsvetenskapliga institutionen
Lunds universitet
Box 52, 221 00 LUND
Telefon: 046-222 00 00 (växel)

Samhällsvetenskapliga fakulteten