Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Sundström: Den organiserade empatin

"Balansen mellan privat empati och statligt medlad empati för främlingar är inte självklar, och aldrig satt i sten. I Sverige har vi låtit statens ”empati-mäklande” ta stor plats medan man i t.ex. USA uppmuntrar mer direkt välgörenhet. Socialdemokratins historiska gärning var att lyckas flytta balanspunkten genom sin bärande tanke att staten kunde kanalisera solidaritet, och att effektivt trumma in själva solidaritetsidén.

Socialdemokratins stora misslyckande måste omvänt vara att man längs med resan fumlat bort sitt starkaste kort, för var håller solidaritet som drivkraft egentligen hus i den dagspolitiska debatten? En krypande förskjutning till privata plånboksfrågor har, milt uttryckt, inte gynnat partiet.

Omsorg om vår nästa är verkligen inte ett socialdemokratiskt påfund, men partiet hittade ett sätt att organisera och underhålla den. Utan detta ständiga underhåll faller blicken lätt tillbaka ner i den egna plånboken igen. Om den socialdemokratiska folkhemsmotorn – den organiserade empatin – till sist tappat fart: hur ersätter vi den? Det måste vara en av vår tids viktigaste politiska frågor."

Läs hela Mikael Sundströms krönika (8/1 2016) på skd.se

Mikael Sundströms personliga sida här på webbplatsen.

Statsvetenskapliga institutionen
Lunds universitet
Box 52, 221 00 LUND
Telefon: 046-222 00 00 (växel)

Samhällsvetenskapliga fakulteten