Freds- och konfliktvetenskap
Välkommen till Freds- och konfliktvetenskaps egna sidor inom statsvetenskapliga institutionens webbplats. På dessa sidor hittar du översiktlig information om ämnet Freds- och konfliktvetenskap.
Freds- och konfliktvetenskap är ett flervetenskapligt ämne som söker olika perspektiv på krig, konflikthantering och fredsbyggande.
I Lund finns ämnet på Statsvetenskapliga institutionen och därför hittar du numera denna information på Statsvetenskapliga institutionens webbplats.
- Till dig som redan är student inom ämnet på statsvetenskapliga institutionen: Hitta information som gäller dig och alla studenter på institutionens allmänna sidor för Studieinformation. Du kan också klicka på "Nuvarande student" för att komma till dessa sidor.
- Information om varje enskild kurs i ämnet Freds- och konfliktvetenskap hittar du i huvudmenyn under Utbildning eller genom att leta upp kursen i länkarna nedan.
Introduktion av ämnet Freds- och konfliktvetenskap
Forskar- och lärarlaget består av statsvetare, historiker, folkrättsjurister, socialantropologer, underrättelseanalytiker och ekonomisk historiker.
Konflikters ursprung och förlopp analyseras ingående och ställs i relation till moderna krig som ofta handlar om identitetskonflikter och om hur stater skall organiseras. Demokratiseringsprocesser kan exempelvis leda till ökade konflikter och instabilitet.
Etnicitet, genus och religion spelar ofta en viktig roll i konfliktutvecklingen. En viktig fråga är hur det internationella samfundet skall agera vid humanitära katastrofer? Internationella normer som mänskliga rättigheter och folkrätten, har på senare tid fått större genomslag i konflikthantering.
Utbildning i Freds- och konfliktvetenskap
Kurserna i freds- och konfliktvetenskap vänder sig till studenter som söker flervetenskapliga perspektiv på krig, konflikthantering och fredsbyggande. Till exempel ges kurser kring identitetens roll i konflikt, miljö och konflikt, och orsaker till konflikt och politiskt våld såsom terrorism. Konfliktlösning diskuteras ingående med utgångspunkt i diplomati, förhandling och medling. Också olika typer av konfliktförebyggande åtgärder, demokratiserings- och försoningsprocesser studeras.
Kandidatprogram och allmänna kurser ges för närvarande upp till 90 högskolepoäng och kan utgöra huvudområde i kandidatexamen.
Kurser
- Grundkurs i Freds- och konfliktvetenskap
- Fortsättningskurs i Freds- och konfliktvetenskap
- Kandidatkurs i Freds- och konfliktvetenskap
- War and Peace in the Israeli-Palestinian Conflict
- War and Peace in the Western Balkans
Program
Läs mer om utbildning i Freds- och konfliktvetenskap
Forskning i Freds- och konfliktvetenskap
Forskning i freds- och konfliktvetenskap är flervetenskaplig med en rad ämnen representerade såsom statsvetenskap, folkrätt, underrättelseanalys, historia, socialantropologi och ekonomisk historia.
Medarbetare
Kontakt
Ämnesföreståndare
Roxanna Sjöstedt
Telefon: 046-222 46 01
E-post: roxanna [dot] sjostedt [at] svet [dot] lu [dot] se
Studievägledare
Daniel Alfons, Mats Janér & Lidija Lindoff
Telefon: 046-222 89 52
E-post: studievagledare [at] svet [dot] lu [dot] se
Studieadministratör
Jessica Blom Larsson
Telefon: 046-222 82 05
E-post: expeditionen [at] svet [dot] lu [dot] se
Uppsatsinlämning och uppsamlingstentamen i augusti
Uppsamlingstentor för hela läsåret kommer att finnas tillägnliga 17-21 augusti på den portal som använts i kursen (Canvas eller Live). För att få tillgång till en tenta måste ni kontakta Roxanna Sjöstedt, roxanna [dot] sjostedt [at] svet [dot] lu [dot] se senast den 3 augusti och anmäla vilken delkurs tenta ni vill skriva.
Kandidatuppsatsexamination för eftersläntrare äger rum den 26-27 augusti via zoom. Uppsatsinlämning sker digitalt genom att uppsatsen laddas upp i LUP student papers, skickas till Urkund, thesis [dot] svetlu [at] analys [dot] urkund [dot] se och mailas till roxanna [dot] sjostedt [at] svet [dot] lu [dot] se senast den 19/8 kl 12.00. Det sistnämnda ersätter papperskopiorna och är ett måste för att bli schemalagd.