Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Niklas Altermark

Niklas Altermark

Docent | Universitetslektor

Niklas Altermark

Men sen då...? : En forskningsöversikt om barncanceröverlevares livsvillkor i en fragmaterad välfärd

Författare

  • Mikael Mery Karlsson
  • Niklas Altermark

Summary, in Swedish

Ungefär 7 av 10 som överlever barncancer drabbas av sena komplikationer och bestående funktionsnedsättningar. Exempelvis är förvärvade hjärnskador, kognitiva funktionsnedsättningar, nedsatt immunförsvar och psykisk ohälsa vanligt. Men kunskapen om barncanceröverlevarnas liv som samhällsmedborgare är begränsad. Nu vill Barncancerfonden se mer forskning på området och politiska åtgärder för att förbättra livskvaliteten för barncanceröverlevare.

I en forskningsöversikt framtagen av forskarna Niklas Altermark och Mikael Mery Karlsson på uppdrag av Barncancerfonden står det klart att barncanceröverlevare kan stöta på stora problem, både på arbetsmarknaden och vid behov av stöd från socialförsäkringarna. Dessutom är det tydligt att kunskapsluckorna om barncanceröverlevarnas liv som samhällsmedborgare är stora.

Sammantaget visar analysen av den tidigare forskningen:
att barncanceröverlevare i Skandinavien har högre risk för arbetslöshet jämfört med personer som saknar en historia av barncancer
att barncanceröverlevare i Skandinavien behöver stöd från socialförsäkringssystemet i betydligt större utsträckning än personer som saknar en historia av barncancer
att canceröverlevare har sämre ekonomi än personer utan en historia av cancer.

Avdelning/ar

  • Genusvetenskapliga institutionen
  • Statsvetenskapliga institutionen

Publiceringsår

2022-06-05

Språk

Svenska

Dokumenttyp

Rapport

Förlag

Barncancerfonden

Ämne

  • Cancer and Oncology
  • Political Science

Status

Published