Default user image.

Milka Ivanovska Hadjievska

Postdoc

Default user image.

Insider Status-Membership Involvement Offer Trade Off? The Case of Green Parties and Environmental Organisations

• Torill Stavenes
  • Milka Ivanovska Hadjievska

Summary, in English

This article theorises and empirically investigates the membership involvement offer in political parties and interest groups in contemporary democracies, to better understand the potential that these political organisations have in performing the role of transmission belts between citizens and the state. The expectation is that parties and interest groups that become insiders will curtail the participatory opportunities for members in decision-making processes, but that insider parties will offer broader avenues for membership involvement than insider interest groups. We explore these propositions by focusing on two Green parties and two environmental public interest groups in the contrasting institutional settings of Norway and the United Kingdom. Our analysis based on primary case study data indicates that insider green parties maintain more inclusive participatory structures than insider environmental groups. The receipt of state benefits leads to less membership involvement in political organisations, unless the state demands recipients of such benefits to be organised democratically.

Avdelning/ar

• Statsvetenskapliga institutionen