Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Riktlinjer för planseminarier och mittseminarier

Såväl planseminariet som mittseminariet sker inom ramen för det högre forskarseminariet till vilket samtliga doktorander, forskare och lärare kallas. Det är av stor vikt att särskilt handledarkollegiets medlemmar och institutionens doktorander närvarar vid seminariet. Samtliga uppmuntras att delta aktivt med konstruktiva och framåtsyftande kommentarer även om handledarkollegiets medlemmar förväntas ta ett särskilt ansvar i denna del.

Planseminarium

Det obligatoriska planseminariet äger i regel rum i början av år två av forskarutbildningen. Planseminariet syftar till att ge doktoranden möjlighet att presentera inriktningen på avhandlingsarbetet under resterande tid av forskarutbildningen. Detta sker inom ramen för en avhandlingsplan i vilken doktoranden presenterar avhandlingens tänkta övergripande upplägg. Avhandlingsplanen ska lämnas in senast en vecka före seminariets datum.

För att underlätta för konstruktiva kommentarer måste planpappret tydligt visa vad som planeras, dvs den bör vara konkret i sin utformning. Forskningsproblemet bör preciseras liksom frågeställningar och/eller hypoteser. Detta gäller även viktiga begrepp (teoretiska och empiriska), underliggande antaganden samt vilken litteratur som används/kommer att användas. Det är även viktigt att diskutera forskningsdesign samt vilka metoder som kan vara relevanta. Dessutom bör planpappret innehålla en översiktlig disposition över den tänkta avhandlingen (för sammanläggningsavhandling inkluderar detta en redogörelse för innehåll i samtliga eller i varje fall merparten av de planerade uppsatserna) samt en tidsplan för det resterande avhandlingsarbetet. En övre gräns för avhandlingsplanens omfång är 30 sidor, exklusive referenser (12 pkt Times New Roman).

Till seminariet utses en senior opponent (minst disputerad) som lyfter fram styrkor, motsättningar samt områden som behöver utvecklas mer. Oppositionen kan inledas med en sammanfattning men då ska den vara mycket kort. Seminariet har 60 minuter till förfogande och hälften av tiden bör präglas av en dialog mellan opponent och doktorand. Resterande tid viks åt frågor från åhörarna.

Vid seminariet har handledarna i uppgift att samla ihop de kommentarer som förmedlas under seminariet. Snart efter seminariet (helst inom två veckor) kallar huvudhandledaren till ett möte med doktorand, övriga handledare samt opponent för ett uppföljningssamtal. Här förmedlas och diskuteras kommentarerna från seminariet. Mötet syftar till att på ett konkret och framåtsyftande sätt formulera vilka konsekvenser kommentarerna bör få för det fortsatta avhandlingsarbetet – dessutom får opponenten, som läst planen mycket noga, möjlighet att utveckla och ge kött på benen åt de tidigare kommentarerna. Huvudhandledaren bekräftar i en epost till studierektor för forskarutbildningen att uppföljningssamtalet har ägt rum och förmedlar om det finns farhågor som kan påverka det fortsatta arbetet med avhandlingen


Mittseminarium

Mittseminariet genomförs när doktoranden har nått ungefär halvvägs genom forskarstudierna. Mittseminariet syftar dels till att ge doktoranden möjlighet att inhämta synpunkter från kollegor och därmed höja kvaliteten på avhandlingsprojektet, dels till att ge institutionen möjlighet att utvärdera hur avhandlingsarbetet fortskrider. Doktoranden ska lämna in halvtidsuppsatsen senast en vecka före seminariedatumet.

Vid seminariet förväntas doktoranden presentera en central del av sin avhandling, samt visa på det större sammanhang i vilket denna del ingår. Underlaget för monografier kan exempelvis utgöras av ett eller två substanskapitel tillsammans med innehållsförteckningen och ett utkast till inledningskapitlet. Underlaget för sammanläggningsavhandlingar kan exempelvis utgöras av minst en av avhandlingens artiklar tillsammans med en förteckning över samtliga artiklar och ett första utkast till kappa.

Inför seminariet utses en senior- och en doktorandopponent. Opponenterna sammanfattar inledningsvis avhandlingen och därefter fördelas ansvaret för oppositionen mellan senior- och doktorandopponent. Seminariet har en och en halv timme till sitt förfogande (vanligtvis 13.15-14.45). Ungefär halva tiden ägnas åt sammanfattningen och dialog mellan opponenter och doktorand. Den återstående tiden vigs åt frågor från åhörarna.

Vid seminariet har handledarna i uppgift att samla ihop de kommentarer som förmedlas under seminariet. Snart efter seminariet (helst inom två veckor) kallar huvudhandledaren till ett uppföljande samtal med doktorand, övriga handledare samt opponenterna. Mötet syftar till att på ett konkret och framåtsyftande sätt diskutera dels hur avhandlingsarbetet har fortskridit och dels vilka konsekvenser kommentarerna från seminariet bör få för det fortsatta avhandlingsarbetet. Huvudhandledaren bekräftar i en epost till studierektor för forskarutbildningen att uppföljningssamtalet har ägt rum och förmedlar om det finns farhågor som kan påverka det fortsatta arbetet med avhandlingen.