Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

From Empires to States

Hur gick övergången från en värld av imperier till en värld av stater till?

I början av artonhundratalet var imperier fortfarande den vanligaste formen av politisk sammanslutning i världen.

Vid slutet av samma århundrade var många av dessa riken i färd med att demonteras. Medan många gamla krutimperier gjordes om till stater som en följd av militärt nederlag eller ekonomisk överansträngning imploderade maritima handelsimperier som en följd av deklarationer av självständighet och önskan om självbestämmande hos folken som utsatts för kejserligt styre.

Även om vissa europeiska stater behöll kontrollen över stora utländska utrymmen långt in på nittonhundratalet hade imperier redan ersatts av den territoriella staten som den dominerande formen av statsskick.

Men hur gick övergången från en värld av imperier till en värld av stater till?

Syftet med detta projekt är att bidra med nya insikter i denna övergång genom att titta på uppkomsten och spridningen av nya föreställningar om legitim myndighet under artonhundratalet. Detta görs genom att studera hur idén om territoriellt avgränsad suveränitet kunde sprida sig över världen, och hur det användes för att avslöja kejserliga former av styre och samtidigt stödja grunderna för självbestämmande i en mängd koloniala sammanhang.

Sidansvarig:

Forskare på projektet

Publikationer knutna till projektet

  • Sovereignty as Symbolic Form, (London & New York: Routledge, 2014).
  • 'From Empire to Sovereignty - and Back?', Ethics & International Affairs, Vol. 28, No. 2, 2014, pp. 251-262. 

Statsvetenskapliga institutionen
Lunds universitet
Box 52, 221 00 LUND
Telefon: 046-222 00 00 (växel)

Samhällsvetenskapliga fakulteten