Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Att prissätta klimatet: Vad får stater att införa koldioxidskatter eller utsläppshandel?

En studie av de faktorer som driver stater att införa koldioxidskatter eller utsläppshandel

Finansieras av Formas

Prissättning av koldioxidutsläpp är styrmedel med positiva effekter både ekologiskt och fiskalt, och som förespråkas av inflytelserika ekonomiska aktörer. Trots detta har styrmedlen inte fått något stort nationellt genomslag, och förekomsten av internationella klimatavtal kan inte förklara varken när styrmedlen införs eller av vilka länder. Projektet kommer att identifiera vilka faktorer som påverkar stater att införa styrmedel för att prissätta koldioxidutsläpp, genom att kartlägga länder och regioner som har infört styrmedlen och genom att förklara besluten i Sverige och Mexiko. Projektet baseras på teorier om policyspridning och policyprocesser.

Forskare på projektet

Jakob Skovgaard
E-post: jakob [dot] skovgaard [at] svet [dot] lu [dot] se

Åsa Knaggård
E-post: asa [dot] knaggard [at] svet [dot] lu [dot] se

Roger Hildingsson
E-post: roger [dot] hildingsson [at] svet [dot] lu [dot] se

Sofía Sacks Ferrari
E-post: sofia [dot] sacks [at] svet [dot] lu [dot] se