Mending the Social Fabric in Diverse and Disadvantaged Neighborhoods – The Importance of National and Local Identities

Högre allmänna forskarseminariet

Presentation av professor Peter Esaisson och docent Jacob Sohlberg, Statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet

Abstrakt

This paper directs attention to the controversial but uncharted neighborhoods in European welfare states that figure in the general debate over alleged no-go zones. The paper seeks to identify factors promoting local and national pro-social attitudes among residents in these diverse and disadvantaged neighborhoods. We explore the idea that identification with the neighborhood (local identity) and the nation state (national identity) generate pro-social attitudes among residents. We define pro-sociality as social and institutional trust and as positive affects towards ethnic outgroups. Findings from an original panel survey with large samples of residents in two Swedish immigrant concentration neighborhoods that match the criteria for inclusion suggest that superordinate identities function as expected, with different superordinate identities working as complementary means to generate pro-social attitudes.

Tid:
2020-11-11 13:15 till 14:30