Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Föreläsningsserie: Framtidens arbetsliv

Illustration framtidens arbetsliv
Illustration:Catrin Jakobsson
Föreläsning
LU Futura – Lunds universitets tvärvetenskapliga tankesmedja för framtidsfrågor – presenterar i höst en ny serie med öppna föreläsningar.

Tre samhällsomdanande trender av betydelse för arbetsmarknad och arbetsliv är uppenbara: digitalisering, en åldrande befolkning och ökad globalisering. I viss mån är dessa fenomen relaterade. Det är dock oklart vilka konsekvenser dessa har för framtidens arbetsliv. Dessa och andra frågor diskuteras på tre seminarier:

Om digitaliseringens betydelse

Vilka arbeten försvinner och vilka tillkommer i och med digitaliseringen? Vilka blir vinnare/förlorare och vem är bäst rustad för förändringarna?

24 september kl 14-17
Digitaliseringen av arbetslivet – utmaningar och möjligheter

Om förutsättningar för ett längre arbetsliv

Med en åldrande befolkning både kan och måste vi jobba längre upp i åldrarna för att klara välfärden, men då måste vi också bli bättre på att se till äldre arbetstagares kompetenser och behov, exempelvis i termer av arbetsmiljö. I viken mån måste även lagar och social infrastruktur ses över?

16 oktober kl 14-17
Längre arbetsliv – för vem och på vilka villkor?

Om en förändrad språksituation

Ökad globalisering och migration har förändrat språksituationen i världen och i Sverige – mellan 150 och 200 språk talas idag i landet samtidigt som engelska ensamt kommit att bli det dominerade globala språket. Vad får denna parallella en- och mångspråkighet – på lång och kort sikt – för konsekvenser för arbetslivet?

6 november kl 14-17
Språk och kommunikation i framtidens arbetsliv

 

Maria Stanfors, Jenny Julén Votinius och Jonas Granfeldt
LU Futura-deltagarna Maria Stanfors, Jenny Julén Votinius och Jonas Granfeldt arrangerar en öppen tvärvetenskaplig föreläsningsserie om framtidens arbetsliv. Foto: Jenny Loftrup

Läs artikel om föreläsningsserien

Tid: 
2019-09-24 14:00 till 2019-11-06 17:00
Plats: 
Se de enskilda arrangemangen
Kontakt: 
ulrika.oredsson [at] kommunikation.lu.se

Om händelsen

Tid: 
2019-09-24 14:00 till 2019-11-06 17:00
Plats: 
Se de enskilda arrangemangen
Kontakt: 
ulrika.oredsson [at] kommunikation.lu.se

Statsvetenskapliga institutionen
Lunds universitet
Box 52, 221 00 LUND
Telefon: 046-222 00 00 (växel)

Samhällsvetenskapliga fakulteten