Elsa Hedling

Postdoc

Elsa Hedling

Practice Approaches to the Digital Transformations of Diplomacy : Toward a New Research Agenda

• Elsa Hedling
  • Niklas Bremberg

Summary, in English

As a growing number of diplomatic practices take new digital forms, research on digital diplomacy is rapidly expanding. Many of the changes linked to digitalization transform or challenge traditional ways of doing diplomacy. Analyses of new forms of “digital diplomacy” are therefore valuable for the advancement of practice approaches in international relations theory. That said, digital diplomacy poses a number of challenges for international relations scholarship that are only beginning to be addressed. Digitalization is both a process and a result, and provokes key questions regarding continuity, change, agency, space, and materiality in diplomacy. The overarching aim of this article is to advance a research agenda that seeks to address key questions in the study of digital diplomacy on the basis of various practice approaches. In particular, the article highlights three dimensions of change as being central to the research agenda and investigates how these can be explored in future analyses of digital diplomacy.

Avdelning/ar

• Statsvetenskapliga institutionen

Publiceringsår

2021-06-24